Какво да разгледаме във Велинград

March 6, 2016 | Автор: | Публикувано в Отдих и туризъм

Велинград е известен много и популярен град в Родопите. Един от спа центровете в България и  в чужбина. Минералните извори на града  са  неговата  гордост и изпълват с достойнство  всеки от нас. Клептуза, този легендарен карстов извор очарова със своята красота. Езерото е едно от най-известните  в България. Освен това този уникален карстов извор снабдява града и околностите с вода за препитание и битови нужди. За неговото образуване се носят много легенди. Днес местността предлага много удобства  за релакс  и отдих, поради което туристите се надпреварват да търсят изгодните оферти за почивка във Велинград, включващи al inclusive и спа процедури.

Тук се намират двете красиви езера, които черпят вода от извора и в които се движат много водни колелета.  Красивият парк е посещаван целогодишно от туристите и заради  многото заведения за  хранене и забавление.

Крепостта Цепина е друга забележителност,  която привлича със своята идентичност и легендите около нея. Тя е старинна крепост, която е била в притежание на различни империи в определени периоди  и накрая става собственост на  Бъргария по времето на царството на  Асеновци.

Друга красива местност е Резерват Мантарица, който се намира в Западните Родопи. Вековни широколистни и иглолистни гори покриват стръмните склонове  на величествена та планина. Местността е защитена зона и съхранява много видове, които са на изчезване. Тук се намират най-различни бозайници – елени, мечки, вълци и  много други животински видове.

Не по-малко интересен е и Плиоценски парк, който се намира  не далеч от село Дорково и е отворен наскоро, едва  през 2013 година. Това е една от големите  атракции, които пленяват хората  със  своята възстановка на субтропични гори от преди  много милиони гори.  В центъра е показан огромен мастодонт, който се издига там  с цялото си величие.  Край селото е открита голямо находище от мастодонти. По-късно експедиция от българи и французи намират много  кости от над 30 видове животни.

Пещерата Лепеница, която се намира на 12 километра  от Велинград,  не е  не  по-малко атрактивна  със своята внушителна външност. Тя се състои от четири зали  с различни  имена. Разполага се на  три етажа. Както и при други пещери и  тук  намират място  сталактити, сталагмити, езера и други характерни особености за пещерите.

Има още много забележителни места около Велинград, които наистина си заслужава да се посетят. Част от тях са местността Юндола, пещерата Снежанка, язовир Белмекен, Пещера, Батак, Цигов чарк и още доста други.

Велинград винаги ще си остане гордостта на България, от гледна точка на лековити минерални извори. Посещаемостта на български и чуждестранни туристи е огромна. Това е един от най-търсените планински курорти в България. И не случайно. Всеки, който е отишъл веднъж в този град-мечта, завинаги ще остане очарован от красотата на Родопите и чистия кристален въздух. Тук се забравят всички проблеми и човек започна да живее нов живот, изпълнен със спокойствие и радост.

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.