Какво да правим, ако загубим своя багаж на летището

Понякога, макар и вече все-по рядко, се получава ситуация, в която сте пристигнали на летището, до което сте пътували, но Вашият багаж не е. Едва 9 души на всеки 100 000 пътници преживяват подобен инцидент, но ако Вие също сте от тези „щастливци”, то сега ще Ви дадем няколко съвета как да действате при подобна ситуация.

Багаж на летище

Най-напред не се притеснявайте, ако не сте получили багажа си от ленатата за багаж. В редица от случаите е в сила възможността той да се е забавил на предишно летище и да е бил отклонен по невнимание. Спокойно! В 99% от тези случаи, багажът ще Ви бъде предаден в рамките на няколко часа или дни.

Въпреки това, ако Ви се случи нещо подобно, то не се колебайте, а се обърнете към авиокомпанията превозвач или към летищната служба наречена „Рекламации и Багажи”. Съставя се протокол и летищните власти са отговорни да търсят багажа Ви в рамките на пет дни чрез система, отговаряща за проследяването на багажите на пътниците в цял свят. Ако и това не даде резултат, то Вашият багаж започва да се търси от авиопревозвача, с чийто самолетен билет сте пътували. От компанията издирват багажа в рамките на 3 седмици, след което, ако все още не са го открили, Ви дължат законово обезщетение. То разбира се е различно, според дестинациите между които пътувате, държавата, в която е регистрирана фирмата-превозвач и други международни постановления и закони, вида на самолетни билети цени и др.

За да избегнете големите загуби при липса на багаж, Ви съветваме да не оставяте в него ценности, преносими компютри, телефони, бижута, пари, паспорти и т.н. Вместо това, вземете тези вещи с Вас в ръчният си багаж. Така например, ръчният багаж на Wizz AIR е с разрешено тегло до 10 кг – напълно достатъчно за съхраняване на ценните Ви предмети.

Добра практика е да се остави табелка или стикер на куфара, съдържащи информация за неговия притежател и как той може да бъде открит – име, телефон, адрес, имейл. Не пропускайте да свършите това наглед дребно нещо – то ще Ви спести редица главоболия, а няма да Ви струва нито стотинка.

Багаж на летище

Опитът показва, че двете основни причини за проблеми с багажа са прекалено краткият престой при прекачване към друг самолет и късната регистрация за полета. Ако искате да сте напълно сигурни, че няма да има проблеми с Вашия багаж, то уверете се, че персоналът на летището поставя правилна лепенка с дестинацията, за която ще пътувате. Най-често на лентата с баркода са изписани летищата с техните IATA кодове. За София, кодъте е SOF, мадрид MAD и т.н. Тези кодове присъстват и на издадените Ви самолетни билети и лесно можете да ги сравните, преди да бъде пуснат багажа Ви за транспортиране.

Добре е, в случай, че пътувате между дестинации с различен климат, да сте подготвени с един чифт допълнителни дрехи в ръчният си багаж. По този начин няма да Ви се наложи да останете на летището (където вероятно има климатици) до пристигането на Вашия основен куфар.

Един добър съвет, за да подсигурите Вашия багаж, е да го застраховате. При евентуален проблем, вместо обичайните 20 долара на килограм багаж, ще получите средно 150 евро на кг, което поне ще намали загуба Ви.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment