Какво да не пропуснем на Крит

Съществува едно вълшебно място, на което Зевс, Минотавъра, Икар, Дедал, Тезей все още живеят. Това е остров Крит. Мястото, където легендите са са живи и магически митични същества обитават пещерите и нашето въображение.

Това е мястото, където според легендата се родил Зевс в планината Ида.

Мястото, където бог Посейдон наказал цар Минос, така че съпругата му да се влюби в бик и да се роди митичният Минотавър.

Мястото, където Тезей победил Минотавъра и спечелил девойката Ариадна.

Тези легенди ни очароват и е наистина чудесно, че можем да се докоснем до тях в останките на древните градове, които се намират на Крит.

Една почивка на Крит може да съчетае в себе си доста разнообразни активности, предвид, че островът е пълен с тях.

Разбира се, когато сте на море на Крит плажовете са нещото, което ще ви очарова. Има не един и два известни плажа, а предвид, че Крит е най- големият от гръцките острови можете да си представите колко плажове има. За любителите на плажовете- можете да откривате нови и нови тайнствени кътчета на прекрасния остров.

На около 15 км от Ханя (идилично градче, за което ще споменем малко по- късно) се намира великолепният плаж Марати. Това е едно закътано място, на което водата е като огледало, и на което можете да се отдадете на заслужена почивка и да се насладите на плуването в кристалните сини води.

Друг не по- малко атрактивен плаж е Елафониси- неговото обаяние идва от малките островчета, които се намират до самия плаж.

Най- уникален, обаче от всички плажове е лагуната Балос. Заслужава си да го посетите, като това може да се случи с кола или корабче и в двата случая няма да съжалявате. Едва ли са толкова много местата, на които можете да станете свидетел на изумителен пясък с розов оттенък, получен от натрошените в него раковини, а съчетанието с изумрудената синя вода го прави едно неустоимо изкушение за всички сетива.

Освен плажовете вашата почивка на Крит вероятно ще премине и през малките, китни градчета, в които историята и многото различни култури преминали през острова са оставили своите незаличими следи.

Ханя, която вече споменахме, е бившата столица на острова. В миналото е била венецианско пристанище, в последствие превзета от османските турци, сега представлява пъстро място, на което просто да се отдадете.

Настоящата столица- Хераклион също има с какво да ви зарадва- любителите на историята ще открият и тук следите на венецианския период, а дворецът в Кносос ще ви потопи в приказните времена, когато боговете и смъртните са живеели в хармония.

Не на последно място, ако имате време ви препоръчваме и една разходка по старинните улички на Ретимно, дори и да не ви разглеждат крепости, музеи или нещо конкретно, една разходка по тесните старинни улички е винаги начин да прекарате приятно и релаксиращо деня си на Крит, да се порадвате на малките магазинчета и приятните заведения.

Почивката на Крит е едно преживяване, което няма да забравите!

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment