Какви забележителности да разгледаме в Чепинската котловина?

Една от най-красивите котловини в  родопите е Чепинската. Тя заема огромна площ  и пленява със своята красота и величие. Природата е много благоприятна и удобна за развитие ня културни мероприятия, които са свързани с туризма. Формата на Чепинската котловина е елипсовидна, което е доста необичайно за подобно земно творение. Характеризира се и с голямо разнообразие на релефа. Крехката структура  на котловината спомага за появата на деформационни процеси, които причина за чести земетръси. Но това не я прави нежелана, а напротив – една от най-посещаваните, не само от българи, но и от чужденците. Богата е и  на много минерални извори, които с лечебните си свойства помагат и здравословно на всеки, който има нужда.  Минералните извори се предпочитат от много хора, защото наистина помагат на всякакви здравословни проблеми.   Не случайно тук е развит и туризма.

Наличието на близките пещери прави раюна още по-привлекателен. Една от известните и най-големи пещири е  Лепеница. Тя е обширна, дълбока, разделена на две нива. В нея тече  подземна  река. Тук има голямо разнообразие от причудливи сталактити и сталагмити. Поради реката под земята има и много миди по бреговете на пещерата, а благодарение на тях има и уникално красиви  много бисери.

Най-характерна е залата на кратерите, която се намира на самото дъно на пещерата.   Климатът е мек и благодарение на това зимата е мека, а лятото прохладно с изявени слънчеви дни. Това великолепие не убягва от нито един турист и затова с голямо желание се посещава тази местност, както през лятото, така и през зимата.

Друго, заради което идват туристите в тази уникална котловина е един много красив Родопски град, който има с какво да се впечетли всеки посетител – спа курорта Велинград, който се намира в  Чепинската котловина. Освен с природните си дадености градът привлича туристите и с отлична организация и добре подържан район. Великолепният климат, природните богатства , историческите ценности, красивите местности, изключително лековитите минерални извори и не на последно място евтини  оферти за почивка във Велинград, привличат огромен брой труристи, както от България, така и от чужбина. Те искат да се насладят възможно най-пълно на цялата тази красота, което прави Чепинската котловина предпочитана. Велинград е известен с един уникален карством извор –  езерото Клептуза. Това  е защитена зона,   където се опазват иглолистните гори от черен  бор.

Тази   живописна котловина  е  обсипана с много дълголетни  иглолистни гори и обитавана от преди много векове.   Археологичните разкопки показват за нейното съществеване още от преди 7 –  8 хиляди години.  В тази   изключителна местност на север от село Дорково се издига  стариннната  крепост  Целина.  Голяма историческа  забележителност,  която датира от преди много хиляди години и е запазена и до днес .

Друга забележителност на местноста  е Юндола, красива, обширна  с тучни ливади и  много  иглолистни масиви, която свързва Родопите с Рила.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment