Какви са тенденциите при интериорните врати?

iddДнес на интериорните врати вече не се гледа само като на необходимост, а и като на специална вещ в дома, като на един красив завършек на помещението. В тази статия ще ви запознаем с топ тенденциите при този тип врати.

  • Врати с вградено стъкло – без значение дали прозрачни, шарени или матирани, стъклата в днешните интериорни врати са широко популярни сред купувачите. Без съмнение те внасят допълнителен чар в обстановката на дома. Плюс на големите стъклени панели е, че пропускат повече светлина в стаята. Но все пак за хора, които държат на по-голямо уединение се предлагат и стъкла със затъмнени елементи. Важно е да се спомене и факта, че съвременните стъклени врати изолират (шум, течения) в пъти по-добре от моделите преди години, поради което в миналото доста хора избягваха да ги купуват.
  • Врати с природни елементи – все повече купувачи целят да внесат поне частичка от природата в своя дом и така да вдъхнат в него нов живот. В последните години в дизайна и архитектурата модерния стил успешно се слива с натуралните елементи. Дървото във вратите винаги е било предпочитан елемент. Но днес съществува огромен асортимент от нюанси на дървени покрития, готови да задоволят и най-изтънчения вкус.
  • „Природосъобразни врати” – все повече и повече в производствения процес на интериорни врати навлизат методи в унисон с природата. Пример за това е използваната техника “притискане на студено лепило” (вместо процеса “сливане при висока температура”), тя се използва при производството на врати с куха сърцевина. Друг метод е употребата на дървесни материали от възобновими източници.
  • Врати с по-големи размери – в не малко сгради, вече и жилищни, конструкциите позволяват да се монтират по-големи от стандартните врати. Някои хора се спират на тях заради внушителните им размери и същевременно уникалност. При този тип врати хубавото е, че могат да се изработят по поръчка и така идеално да паснат на вашите предварителни очаквания. Тук един от основните фактори е именно вашето въображение.

Ето и някои съвети, когато сте на път да изберете най-подходящата за вас врата:

  • Ако търсите врата, която да устои дълго време на местните атмосферни условия, тогава добър вариант за вас е дървесината, от която тя е изработена да бъде исушена на пещ (така съдържанието и на влага няма да е повече от 8%).
  • Ако се колебаете дали вратата да е изработена от масивно дърво или плочи от дървесни влакна (със средна плътност), тогава имайте предвид следното: Масивното дърво естествено ще има по-скъпа цена, но безспорен факт е, че изглежда много красиво. Но в случай, че след време се наложи да боядисвате вратите, то тогава е по-добре да изберете MDF (плочи от дървесни влакна със средна плътност). При тях материала е много гладък. Този вариант е и финансово по-изгоден.
  • Внимавайте при избора на каса. Една неподходяща такава може да обезличи и най-скъпата интериорна врата. Направата на каса от некачествени материали, както и зле поставена от псевдо майстори, например, освен че няма да направи вратата да излежда добре, то може и да ѝ нанесе необратими щети. Затова нашият съвет е да се сдобиете с качествена каса (подходяща за съответния тип врата) и тя да бъде поставена от вещ в занаята човек. Така ще си спестите и главоболия и средства.
  • Не на последно място по важност е да подберете най-подходящите аксесоари за вашата врата. Както по-горе споменахме за бравата, същото се отнася и за останалите елементи – дръжки (месингови, стоманени, стъклени), панти и др. Те трябва да са съобразени с вида интериорна врата.

Хубаво и дори препоръчително е да спазвате съветите от специалистите, що се отнася до избора и монтажа на вашата интериорна врата. Но се доверете и на вътрешното си чувство, то ще ви насочи към правилното. Съчетайте подходящата информация с вашето виждане за нещата и ще успеете да създадете желания уют у дома!

Съвременните врати вече не са само средство за запушване на пролуките между стените. Те са много повече от това. Превърнаха се в част от интериора и от тях зависи до го голяма степен, как ще изглежда нашето жилище.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment