Какви са причините за косопад?

косопад Здраве

Алопеция е медицински термин за означаване на всички видове косопад – както в областта на главата, така и по тялото и крайниците. За нормална се смята загубата на ден около 100 косъма. Това обаче не се забелязва, понеже на мястото на падналите косми израстват нови. Но ако процесът се забави по някаква причина или окапването на космите стане по-интензивно, в областта на главата може да се образува плешив участък. Това обикновено е по-характерно за мъжете като косопадът им започва от областта на челото и от темето.

Какво може да причини косопад?

Има много причини за появата на косопад, сред които най-често се срещат:

Наследствени фактори

Наследственият косопад е по-разпространен при мъжете, като се смята, че се дължи на автоимунно заболяване. Под въздействието на генетични фактори настъпва свиване на космените фоликули и космите не могат да растат. При тази андрогенна алопеция косата се изтегля при слепоочията, а когато процесът се задълбочи, оредяването засяга областите отстрани и на темето.

Раждане

Ако в организма настъпят сериозни хормонални промени, също може да настъпи косопад. След раждане, през първите 6 месеца, поради по-малкото количество естроген, настъпва значителен косопад. Косъмът изтънява и расте по-бавно и по време на менопауза отново поради ниски нива на естроген.

Сезонност

Всеки може да забележи загубата на повече коса през есента или пролетта. Този косопад се нарича „сезонен”. Свързан е с трите фази, през които преминава жизненият цикъл на косата и с по-малкото излагане на слънце. При ярко слънце тялото произвежда повече коса, за да създаде на скалпа ни безопасно покритие. Космите падат през месеците с по-къси дни и по-малко слънчева светлина.

Липса на витамини

От начина на хранене зависи цялостното ни здравословно състояние, включително дали ще имаме здрава коса. Ако в организма липсват полезни вещества като витамини, различни минерали и ензими, дефицитът им може причини косопад. Става въпрос за витамините С, В-комплекс др., но най-голямо е значението на витамин D за укрепването на космените фоликули.

Заболявания

Прекомерното окапване на косата може да индикира за нарушено функциониране на щитовидната жлеза, себореен дерматит, анемия, заболяването лупус еритематодес и др.

В немалко от случаите косопад се причинява и от стрес, прием на някои медикаменти, химиотерапия, рязко отслабване, както и грижа за косата с неподходящи продукти.

Как се лекува косопадът?

Тъй като причините за поява на косопад са индивидуални, всяка една изисква различно лечение. В зависимост от това се назначават локални средства, перорални контрацептиви, естроген заместителна терапия и др.

Сред иновативните и много ефективни методи са такива като:

Мезотерапия на коса

Това е инжекционна процедура, която е безвредна и безболезнена. Чрез тънка игла на нивото на космените фоликули на около 1 мм става инжектиране на растежни фактори като витамини, аминокиселини и др.

Поставяне на филъри за коса

Иновативният метод осигурява чрез филъра биомиметични пептиди, изпращащи чрез нанокапсулната система трансдермална доставка на целия скалп и хиалуронова киселина около 0,7%.

Присаждане на коса

При него се присаждат космени фоликули, а методът гарантира сгъстяване на косата с дълготраен резултат. Появата на новата коса се забелязва след 3-тия месец, а след 8-10 месеца резултатът вече е видим и продължава да се подобрява. Трансплантацията на коса става все по-предпочитан и известен начин за лекуване на косопад.

До успешно лечение на косопад се достига само с правилна диагностика от специалист. За подпомагане на лечението е важен приемът на храни с много витамини, желязо, селен, магнезий, омега-3 мастни киселини, цинк и др., както и използването на подходяща козметика.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment