Какви гуми да изберем – всесезонни или летни гуми?

Всесезонни или летни гуми
Всесезонни или летни гуми

Рано или късно всеки шофьор стига до дилемата: какво да избере всесезонни или летни гуми. Като цяло няма един категоричен отговор, който да важи за всички коли, за всички шофьори и за всички условия. Правилният избор е свързан с оценка на вашите нужди, възможностите ви и условията, в които карате. И на базата на тази оценка трябва да вземете решение какви гуми да изберете.

Летните гуми са подходящи за движение, когато средна температура за денонощие надвишава 7 °C или това е периода от април до октомври. Тези гуми осигуряват добро сцепление и на мокри и на сухи настилки. Предназначени са за летния период от годината, когато асфалта е силно нагорещен и целта им е да осигурят стабилно движение при тези условия. Ако вече имате комплект от зимни гуми и има къде да ги съхранявате, тогава е оправдано да си купите и летни. Вариантът да имате комплект зимни и комплект летни гуми е свързан с повече разходи, но е необходим ако живеете и карате в условия, в които има ясно изразени лято и зима.

Всесезонните гуми представляват усреднен вариант от гледна точна на техническите характеристики спрямо летните и зимните гуми. В резултат те имат своите недостатъци във възможностите при сравнение със „специализираните” летни и зимни гуми. Гумите за всички сезони съчетават положителните качества и на летните и на зимните, но като цяло не могат да се сравняват по сцепление, сигурност и проходимост нито с летните през лятото, нито със зимните през зимата. Затова всесезонните гуми са предназначени за региони, при които зимните условия се характеризират с леки снеговалежи и температури рядко падат под нулата. Но ако през зимата градусите слязат под -5 °C, тогава задължително трябва да се кара със зимни гуми.

За климатичните условия в България, всесезонната гума не е удачен вариант, защото зимата ни е много сурова, а лятото много горещо. Поради това всесезонните гуми се изтъркват бързо и след един сезон ще трябва да се сменят. А ако разполагате със зимни и летни, тогава ще можете да изкарате 3 сезона с двата комплекта. Друг е въпросът кой колко, къде и как кара. Ако шофирате само в градски условия, живеете около морето и изминавате на месец около 2-3 000 км., тогава можете да минете с всесезонни гуми. Но ако шофирате над 10 000 км. на месец,  често извън града и обичате да обикаляте страната тогава варианта е да изберете летни пред всесезонни гуми, а за зимата – зимни гуми.

Важно е да знаем, че от каквито и гуми да има имаме нужда – 13 цола, 14 цола, 15 цола, 16 цола, 18 цола, 19 цола, всяка добра всесезонна гума е по-добра от нискокачествена лятна или зимна гума. А всяка добра лятна гума е по-добра от добра всесезонна гума.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment