Каква е разликата при размерите на джантите?

Авто-мото свят

По-големите джанти придават на превозното ви средство по-агресивна визия и по-добро присъствие, поради което автомобилните производители поставят джанти с кралски размери на концептуални автомобили, за да ги направят по-привлекателни за клиентите.
Смяната на старите джанти с нови, които са с по-голям диаметър, има както своите плюсове, така и някои минуси. По-големият диаметър на джантата, автоматично означава по-големи нови гуми, които от своя страна пък се нуждаят от по-нисък профил. Ако диаметърът на колелото се увеличи, височината на гумата трябва съответно да намалее, за да се компенсира и запази общият диаметър. Това е много важно правило, което трябва да запомните ако планирате да подменявате джантите на вашия автомобил.

Ако преминете на по-големи джанти, без да вземете под внимание височината на страничната стена, не само рискувате да повредите окачването, колелата или гумите, но и ще получите неправилни показания на скоростомера, тъй като колелата ще се въртят с различна скорост. При съответствието на размера на гумата с нисък профил и размера на джантата с по-голям диаметър, показанията на скоростомера може да не се променят изобщо или съвсем малко. Несъответствието увеличава шансовете при удар да се повреди гумата, колелото или и двете.

Докато джантите и гумите с по-голям диаметър биха подобрили управлението и високоскоростната ефективност, гумите с по-нисък профил имат тенденцията да предлагат по-твърда возия и да са по-шумни от по-малките стандартни гуми.

Някои потенциални ползи за ефективността могат да бъдат компенсирани от допълнителното тегло на по-големите гуми и джанти. Стоманата тежи повече от алуминиевата сплав, а лекотата увеличава производителността, като намалява теглото.

По-големите джанти са по-скъпи, съответно се оскъпяват и гумите. Ако изберете по-големи джанти като част от опционалния пакет на нов автомобил или ако ги получите като стандартно оборудване, първоначалната цена може да не е толкова висока. Но когато става дума за подмяна при повреда, допълнителните разходи могат да бъдат значителни.

Подходящият размер на джанти за вашия автомобил е от съществено значение за цялостното му представяне. Важно е, преди да купите джантите, които сте харесали да се уверите, че са подходящи за вашия автомобил.

А ако все още не сте избрали нови „обувки“ за вашата кола, то разгледайте каталога с джанти в Ogi.bg, а ако имате нужда и от качествени гуми можете да хвърлите един поглед и тук – https://ogi.bg/авто-гуми, където ще откриете богат асортимент от различни видове и модели, подходящи за повечето марки автомобили предлагани на нашия пазар. И все пак ако имате колебания, потърсете помощ от специалист, който ще ви помогне при избора на подходящия размер и вид гуми и джанти.

Безспорно алуминиевите джанти са много по-красиви и привличат повече погледи към вашия автомобил. За това е важно внимателно да изберете вашите нови джанти, защото знаем, че и вие както всеки собственик на автомобил искате да се обръщат след вашия автомобил.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment