Какъв е разходът на газовия котел

Когато става въпрос за модерни и съвременни отоплителни системи, най-добрата алтернатива от гледна точка на цена и удобство е природният газ. Когато сравним природния газ с други варианти, като електричество, течни горива или пропан-бутан, той несъмнено е най-предпочитаният избор. Именно поради тази причина, в днешно време едно от най-популярните решения са именно газовите котли. Но въпреки, че са сред най-изгодните в дългосрочен план алтернативи, газовите котли също имат определен разход.

В тази статия ще разгледаме факторите, които влияят на разхода на газов котел.


Фактори, които определят разхода на газов котел


Всеки газов котел консумира различно количество газ, за да се постигнат желаните резултати. Това е така не само защото газовите котли са различни. Ето и някои от допълнителните фактори, които определят разхода на един газов котел.


Вид изолация


Сред най-важните фактори за разхода на газовите котли е вида на изолация на външните стени в обекта. Това включва и изолацията на таванското помещение и покрива. Тук важни са уплътнението и коефициентът на топлопроводност на външни прозорци и врати. Качествената изолация може да гарантира по-ефективно и изгодно отопление.


Площ


Когато разглеждаме разхода на газов котел трябва също да вземем предвид размера на жилището, както и пространството, което ще бъде отоплявано. Тук е добре да анализираме броя етажи в сградата и общата площ.


Регулярна поддръжка


Друг важен фактор, който влияе върху ефективността на вашия котел, е колко добре го поддържате. Подобно на автомобила, пренебрегван котел използва много повече газ от котел, който е бил адекватно поддържан. Котелът, който не е получавал регулярна грижа се сблъсква повече проблеми и се поврежда по-рано от добре поддържан котел. Газовите котли трябва да се настройват всяка година, в идеалния случай преди началото на отоплителния сезон.


Старост


Новите технологии непрекъснато подобряват горивната ефективност на газовите котли. Като цяло, газовите котли на повече от 15 години са далеч по-малко енергийно ефективни от по-новите котли. По-старите котли също са по-склонни към повреди по време на застудяване.


Излишък от въздух


Допълнителният въздух в горивната камера на котела абсорбира енергията от газа, което води до повишаване на температурата на димните газове на котела. Въпреки че успешната работа на газовите котли изисква малко излишък на въздух за пълно изгаряне, твърде много въздух в котела може да произведе потенциално експлозивни димни газове, които допринасят за замърсяването.


Лоша домашна ефективност


Ако вашият дом е неефективен, дори и най-ефективният котел на пазара ще консумира повече газ, отколкото е необходимо, тъй като вашият котел ще работи по-усилено, отколкото би трябвало, за да ви стопли. Течовете на въздух и качествената изолация са основни виновници, когато става въпрос за високи сметки за газ.

Разходът на гориво на газовия котел зависи от редица фактори, включително възрастта и състоянието на котела, неговия тип и колко студен въздух прониква във вашия дом.

Ако искате да разберете колко точно газ консумира вашият котел, направете изчисления, използвайки сметката си за газ, като вземете предвид консумацията на газ и от други уреди. Но по-важно от това да знаете колко газ използва вашият котел, е да знаете колко е ефективен вашият котел. Посъветвайте се с експерт в областта и проучете внимателно какви биха били разходите за вашия обект конкретно преди да вземете решение относно инсталацията на газов котел.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment