Как се произвежда Киселото мляко на Храна от класа

September 24, 2013 | Автор: | Публикувано в Друго

За да сте уверени в избора си на кисело мляко, Храна от класа реши да опише всички етапи на производство. Така се надяваме, че ще внесем повече светлина върху този продукт, който присъства ежедневно на българската трапеза.

Киселото мляко на Храна от класа

1. Етап – Прием и окачествяване на суровото мляко.

2. Етап – Почистване на оборудването – Всяка цистерна, с която се доставя сурово мляко, се ползва само за транспорт на мляко и отговаря на санитаро-хигиенните изисквания. Съдържанието на всяка цистерна се изследва, преди да влезе в мандрата – изследва се за антибиотици, пестициди, киселинност, масленост, сухо вещество. Суровото мляко се приема само ако отговаря на регламентите.

3. Етап – Филтриране на млякото – прясното мляко преминава през магнитни сепаратори и сита, за премахване на чужди тела, ако има такива.

4. Етап – Млякото отива в танкове ( съдове с голям обем ), където се охлажда до 4˚С.

5. Етап – При тази температура и в тези съдове млякото може да се съхранява до 6 часа.

6. Етап – Нормализация по масленост – това е етапът, в който се установява каква е маслеността на суровината. Ако има нужда имено тук се поставя до 2 % сухо мляко. /В ХРАНА ОТ КЛАСА сме избрали качествена закваска и сурована и няма нужда от добавяне на сухо мляко/.

7. Етап – Хомогенизация при температура от 60-65˚С и налягане до 200 bar. Целта на този процес е да се достигне до еднородна консистенция, иначе казано – да се получи мляко с еднаква концентрация и плътност в целия обем.

8. Етап – Пастьоризация при 95˚С за 10-20 мин. Целта на процеса е да се унищожи патогенна микрофлора като бактерии от род Салмонела или Листерия, които могат да живеят и да се развиват в млякото.

9. Етап – Охлаждане до 45˚С

10. Етап – Заквасване с лиофилизирани закваски, съдържащи Лацтобацилус Булгарикус и Стрептококус Термофилус.

11. Етап – Разфасоване- така се нарича пълненето на млякото в кофичките.

12. Етап – Ферментация -разфасованото мляко се премества в термостатни камери при температури 45˚С за2-5 часа, където млякото ферментира под въздействието на млечнокиселите бактерии.

13. Етап – Охлаждане – млякото се охлажда за 4-6 часа при 2-6˚С- този процес се нарича шоково охлаждане.

14. Етап – Съхранение – млякото преминава за съхранение в хладилни камери при 2-6˚С.

Този етап е особено важен от гледна точка на качеството на готовия продукт. Следи се рН-то (новото на киселинност), изпращат се проби за анализ в акредитирани лаборатории. Заделят се и арбитражни проби, които се съхраняват до изтичане срока на годност на партидата.

Хигиената е важен момент в тази индустрия. Почистването се извършва с т. нар. CIP системи, като технологията на измиването е следната: всички съдове се почистват с алкални разтвори, следва почистване с киселини и накрая обилно изплакване с вряла вода. За да сме сигурни, че остатъци от почистващите препарати не са останали по съдовете и машините за производство, се прави се тест на отмивните води за съдържание на киселини или основи. По този начин се гарантира качеството и безвредността на млякото.

15. Етап – Експедиция.

Насладете се на истински вкус на Кисело мляко!

Консумирайте информирано!

Споделяйте осъзнато!

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.