Как работят застрахователните компании след катастрофа?

Как трябва да се процедира след инцидент. Какво правят застрахователните компании, за да изплатят вашата каско полица. Сред информацията, която събират застрахователите, е времето и мястото на инцидента, както и данните от каско полицата на другия участник в инцидента.

Процесът на задействане на каското обърква повечето хора. Причината за това е, че на повечето от тях не им се е налагало да правят нещо подобно преди или е било много отдавна.

 

Процедурата

 

Много е важно да реагирате докато все още сте на мястото. И то да реагирате адекватно. Много често телефонният номер на вашия брокер стои на някое място в каско полицата. Ако сте в състояние, най-разумното нещо, което можете да направите, е да му се обадите. Те са свикнали да приемат такива обаждания и ще ви напътстват професионално през ситуацията. Те веднага ще ви кажат кой е виновен за инцидента. Вероятно ще ви задават и още други въпроси. Колкото и да ви е трудно, опитайте се да дадете най-изчерпателни отговори. Те ще са важни при задействане на каското.

Повечето хора, които не са попадали в подобен инцидент, си нямат представа как да действат и най-добре е да се обадят на някой, който е в състояние да защити техните интереси.

 

Веднага след инцидента

В момента след катастрофата се обадете на своята застрахователна компания. Според покритието на вашето каско те са длъжни да ви осигурят асистенция. Другото много важно нещо, което трябва да направите, е да съберете всичката информация на другия шофьор: имена, адрес, модел, цвят, номер на колата, застрахователно дружество, в което е направено каското. Ако полицията е на мястото на инцидента, то вземете и техните координати. Вземете и имената на всички свидетели на инцидента. Това наистина може да ви помогне при искания по вашето каско. Снимките  са от полза, те ще допълнят информацията ви, ако сте изпуснали нещо. След като вече наистина всеки има смартфон, това никак не е трудно да се направи. Всичко зависи от това как е заведен вашия иск по каското.

 

Подаване на вашия иск

Тук вече се среща информацията, която вие сте подали с всички останали източници. Сега трябва да се разбере какво се е случило, за да доведе до инцидента, да се разбере какви наранявания са причинени, какви са щетите по автомобилите. Тук става ясно и какъв е обхватът на вашето каско.

 

Кой е виновен?

Не винаги е лесно да се определи на място кой от участниците в инцидента е виновен. Тук повече става дума за това кой е отговорен и каква част от премията по каското си ще можете да вземете като обезщетение. Възможно е вината да е разпределена 60/40. Това означава, че застрахователната компания на водача, който е 60 процента виновен плаща за 60 процента от вземанията, а другото дружество плаща останалите.

Ако един шофьор е изцяло виновен е много по-просто. В такива случи виновният шофьор получава парите по каското си от застрахователната компания, невинният шофьор е обезпечен за щетите си от застрахователната компания на виновния.

 

Когато едното лице не е застраховано

Колкото и изненадващо да звучи, процесът не се променя много, ако едната страна няма каско. Ако незастрахован шофьор ви удари и имате щети, то вашата застрахователна компания ще изплати щетите ви.

 

Ако се искате да си направите застраховка автокаско, но ви идва прекалено скъпа, едно от решенията е да го комбинирате със задължителната гражданска отговорност.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment