Как работи климатикът

Работата на вашия климатик дайкин е да премести топлината от вътрешността на дом към външната страна, като по този начин вие и вашият дом се охлаждате.

Климатиците духат студен въздух в помещенията чрез изсмукване на топлина от въздуха. Въздухът се охлажда, като се издухва през студени тръби, наречени изпарител или серпентина. Това работи точно както процесът на охлаждане, когато водата се изпарява от кожата на телата ни. За целта бобина изпарител е пълна със специална течност, наречена хладилен агент, който се менят от течно в газообразно състояние и такова поглъща топлината от въздуха. Охладителят се изпомпва извън къщата на друга серпентина, където повишава температурата и се преобразява обратно в течност. Навярно сте виждали на живо този ефект, а именно от тръбата, която излиза от външното тяло на климатика, през лятото винаги текат капки вода и оставят мокри следи падайки на земята. Последните в зимата образуват ледена пързалка или ледени шушулки.

Тази външна намотка се нарича кондензатора, защото хладилния агент е кондензация от газ обратно към флуид, който по начин влага постъпва в студен прозорец. Помпата на климатика е наречена компресор, се използва за преместване на хладилния агент между двете намотки и се променя налягането на хладилния агент, така че всички хладилния агент се изпарява или кондензира в съответните намотки.

Енергията да направите всичко това се използва от двигателя, който работи с компресора. Цялата система обикновено ще даде около три пъти повече енергия за охлаждане така, че компресорът използва тези количества рационално и ефективно. Това се случва, защото смяната на хладилния агент от течно в газообразно състояние и обратно позволява на системата в климатика да се движат много повече енергия, отколкото компресора използва.

Как се увеличава енергийната ефективност

Запечатването на спукани тръби може да бъде най-голямата единица, която да помогне да се подобри ефективността. Наред с това могат да бъдат подменени и някои стари замърсени филтри, почистване на намотките и подобни действия и профилактика, за да се подобри въздушния поток.

Друго нещо, което да направите е да се уверите за откритията и кондензатора. Ако подменяте климатика, гледайте да купувате висока ефективност и оборудване.

В зависимост от вашия климат или ако живеете в горещ, влажен климат трябва да помислите, колко ефективно е устройството спрямо изсушаването на въздуха.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment