Как изработка на лого определя корпоративна идентичност?

April 24, 2017 | Автор: | Публикувано в Маркетинг, Услуги

Изработката на лого определя просто казано лицето на една фирма, като и изгражда определен образ пред обществото. Обществото като една обща маса от хора има индивидуални виждания и възприема по свой собствен начин визуализациите и рекламните трикове. За да достигне едно лого до максимална маса от обществото е нужно да притежава универсален характер и свойства, но и онова зрънце характерност, което го извежда напред в морето от лога. Дори и това да ви звучи, като лирично отклонение то съвсем не е, защото логото е нарицателно, показателно и говори, повече за една фирма дори и от собственото и име. Как точно това знаково изображение определя корпоративна идентичност, след като цели да предаде послание и да идентифицира едновременно? Много просто, чрез естествено вклиняване в цялата дейност и реклама на една компания!

Какво е корпоративната идентичност накратко?

Казано с едно изречение корпоративната идентичност е самото лого. Ако щете вярвайте, но ако логото го няма, няма и идентичност на фирмата. За да започне да се гради идентичност, то не е достатъчно да сме направили фирма, тя да се представя добре на пазара в своята си ниша и да продава, чрез реклама. С какво точно клиента ще запомни тази фирма, какво визуално средство или рекламна кампания ще му напомни за нея? Точният отговор е малкото изображение на собственото и лого, което говори и за дейността, и за идейността, и за отношението към клиентите, и за целите в бъдещето. Как казва всичко това логото, с минимални средства! Затова и изработка на лого не е лесна задача, а масивна движеща сила за идентичността на една компания. Тръгвайки от събирането на информация за фирмата, чието ще бъде логото преминаваме през посланието, което тя иска да предаде за себе си и достигаме до апогея – обличането на цялата тази информация в графичен образ хармонизиран с цялостната цветна концепция на изградения до момента имидж.

Ако метафорично погледнем на въпроса лицето или идентичността на една фирма са равносилни на самоличността на един човек носещ характерно име. Това име или отрича и контрастира на човешката същност или я допълва перфектно. В зависимост от маркетинговите цели и послания на дадена фирма, то логото е идентичността и, която е перфектно допълнена или в контраст с всичко останало. Да се наложиш на пазара днес, в която и да е бизнес ниша е къртовски труд – навсякъде е пренаселено. Именно уникалната същност, която е смислово наситена е същността, която ще ни дръпне пред конкуренцията. Ако един дизайнер на лого ви попита, защо именно вашия бизнес е този, които клиента трябва да избере, ще се замислите! Но отговаряйки си на този въпрос оформяте в главата си графичен символ и знак на бизнеса си, а именно лого. Корпоративна идентичност се прави с лого и вклиняването му в рекламните ви брошури и материали, в рекламните ви кампании и в представянията ви пред обществеността. Но тази идентичност, макар и изявена не се налага за ден. За нея са нужни години упорит труд и последователност, а само времето ще покаже дали правилната посока е избрана или тотално сме сгрешили в концепцията си!

Изработка на лого определящо идентичността!

За да определи едно мъничко лого фирмената ви идентичност, на първо място то трябва да е характерно и уникално. На второ информативно, но не буквално и наивно. И на трето място да бъде толкова гъвкаво, че да го използвате навсякъде. Днес в маркетинга думата „навсякъде“ е всемогъща. От визитки и рекламни материали, през мултимедия и социални канали, до телевизионно господство и дребни елементи, като една обикновена химикалка или пък тениска. Именно в приложението на логото неговата функционалност си казва тежката дума. Където и да бъде поставено то, под какъвто и да е размер, винаги трябва да запазва своята цялост и послание непокътнати. Корпоративна идентичност е предимно маркетингово понятие, но то много силно насища посланието на компанията към клиента. Без това послание и без твърда заявка за стремежи към определени цели, един бизнес е просто преходно явление, затова и идентичността е част от неговата функционалност, а логото помага тя да се развие напълно и целенасочено.

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.