Как да защитим ставите и сухожилията си

trec nutrition proteinПризванието на спорта е да ни направи по-силни и да подобри общото състояние на организма ни, но понякога се надценяваме и резултатите са плачевни. Ние всички се опитваме да водим правилен начин на живот започвайки с различно общо състояние, различни заболявания и възможности на организма. Затова всеки спортист се нуждае от индивидуална методика за подход към тренировъчния процес. Сляпото следване на тренировъчни програми е може би главната причина за травмиране на сухожилията и ставите. Друга причина са интензивните тренировки с големи тежести, без да се приемат необходимите хранителни добавки за защита на стави и сухожилия (например богата гама от продукти на Trec Nutrition).

Като за начало е добре да знаем за симптомите, които ако настъпят трябва обезателно да се консултираме с доктор, а именно:

  • Болки, възникващи само когато движим ставата;
  • Отток на мястото, където е възникнала болка;
  • Ограничение в подвижността на отделни части от тялото;
  • Повишена температура на тялото;
  • Чувате стържещ или пукащ звук при движение;
  • При натиск върху травмата чувствате силна болка.

Първото място, където възникват травми е колянната става.

trec-nutrition-proteinsНашите крака са в постоянно движение. Затова колянните стави се износват по-бързо от другите. Почти всяко упражнение натоварва краката и колената. Болката настъпва бързо в случаите на погрешно изпълняване на упражненията, след което е невъзможно даже да движите коляното си и може постепенно да нараства започвайки с леко пукане докато достигне прага на нетърпимост.

Травмите в глезените са също често срещани.

Тук болките често настъпват в резултат от усилени кардио упражнения, като скачане на въже, бягане и други. Болките в глезените често могат да имат стари и дълбоки корени. Например неправилно избраните преди няколко години обувки, деформират ставите и този процес се е засилил по време на тренировки. Една от най-тачените сред спортистите добавки за защита на ставите е глюкозаминът.

Как да защитим сухожилията и ставите си?

Разбира се трябва да започнете с балансиран и правилен хранителен режим. Основните неща тялото си набавя от нормалната храна, но има два проблема.

Първият проблем

Много често, когато се стараем да изгорим ненужните мазнини във фитнес залата и да свалим килограми означава едновременно с това да ограничим и приема на калории. В резултат от намаления калориен прием се обостря дефицита на полезните за организма вещества.

Втори проблем

Рядко приемаме продукти, които спомагат за укрепване на връзките и ставите. Когато ядем свинска или телешка пържола щателно следим да не попаднем на хрущял или кокал, а точно в хрущялите на животните има изключително високо съдържание на вещества, които заздравяват нашите кокали, сухожилия и стави.

Затова приемът на специални хранителни добавки често е необходим. Trec Nutrition предлага широка гама от такива хранителни добавки разработени специално за физически активни хора и спортисти. Тук ще обърнем внимание на няколко от тях. 

Глюкозамин сулфат

Може би най-често използвания и ефективен в спортните среди компонент укрепващ и възстановяващ ставните връзки и хрущяли. Глюкозамин сулфата съдейства за образуването на между-ставна течност и предотвратява скърцането на ставите. От Trec Nutirtion предлагат два вида глюкозамин: Glucosamine – за хора, които не са особено активни, но изпитват болки в ставите; Glucosamine Sport Complex – за физически активни хора и спортисти.

Хондроитин сулфат

Състоящ се от животински хрущяли, действа като смазка в ставите. Често се използва заедно с глюкозамин, тъй като се допълват един друг и обезпечават пълна защита за ставите. Joint Therapy Plus на Trec Nutrition е продуктът, който съдържа и двете вещества.

Колаген

Основен компонент на нашите кожа, кости, стави и хрущяли.  Колагенът е белтък, който се създава от нашето тяло с цел поддръжка на еластичността му. Collagen Renover на Trec Nutrition идва в два страхотни вкуса и съдържа цели 4600 мг хидролизиран колаген в доза.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment