Как да съживите мъртъв акумулатор?

Това се е случвало на почти всеки един, който притежава превозно средство. Излизате да запалите колата, чиито двигател започва да издава странни звуци и да се затруднява да запали. Тогава, когато акумулатора умре напълно, чувате издайническо щракане, чуващо се под капака. Не се стряскайте, ако се окажете в такава ситуация. Ще се наложи да повикате Пътна помощ или потърсете нов акумулатор. В зависимост от инструментите, които притежавате имате шанс да съживите мъртвия акумулатор и да запалите колата отново.

Какво е нужно?

  • Зарядно с 12 волта
  • Клеми
  • Кола със зареден акумулатор

Подаване на ток на мъртъв акумулатор

Как да съживите мъртъв акумулатор?Паркирайте колата, издърпайте ръчната спирачка, изключете всичко. Почистете акумулатора и осигурете достъп до неговите входове, които са нужни за зареждането. Паркирайте другата кола пред тази с мъртъв акумулатор. Тази кола, която ще подава ток, трябва да е с напълно зареден акумулатор. Убедете се, че двете коли са достатъчно близко паркирани една до друга, за да могат кабелите да достигат свободно.
Свържете червения кабел на заредения акумулатор във входа за червен кабел на изтощения акумулатор. След като сте сигурни, че всички кабели са правилно и здраво включени, дръпнете ръчната и запалете зареждащата кола и в продължение на няколко минути подавайте газ, защото в противен случай и редения акумулатор ще се изтощи по-бързо.
След това, запалете двигателя на колата с мъртва батерия. Ако той работи, разкачете кабелите в обратен ред. Когато сте готови, затворете капака, влезте в колата и я подкарайте, за да позволите на алтернатора да дозареди акумулатора.

Заредете мъртвият акумулатор със зарядно

Изключете всичко, отворете предния капак и почистете акумулатора от всякакви неща. Свържете положителният кабел за зарядното с входа за положителен кабел на акумулатора, след това свържете и отрицателния.
Включете зарядното на 12 волта. Ако зарядното ви няма настройки на волтовете, не се притеснявайте. Зарядните устройства, предназначени за акумулатори на коли, винаги достигат до 12 волта. Ако капацитета на акумулатора позволява, може да нагласите амперите. Ако ги нагласите високо ще зареждат по-бързо. Но въпреки това, по-добре ги нагласете на по-ниски ампери. Да, ще зареждат по-бавно, но е по-подходящ начин, когато става дума за съживяване на мъртъв акумулатор.
Включете зарядното към електрическият изход и натиснете „on”. Оставете акумулатора да се зареди. Проверявайте периодично да не се загрява твърде много или е приключил. Ако акумулатора се загрее изключете зарядното. Може да минат 8 часа, докато акумулатора се зареди напълно. Някои зарядни устройства издават сигнал, когато акумулатора се зареди.
Изключете зарядното когато е готово. Запалете двигателя и задвижете колата.

Ако въпреки всички тези опити вашия акумулатор продължава бързо да се разрежда или изобщо да не се зарежда, то покупката на нов е просто неизбежна. Когато избирате нов акумулатор от 100ampera.com, заложете на доказани марки, които предлагат гаранция минимум 2 години. По този начин ще можете да бъде сигурни, че задължително в следващите две години няма да има проблем с вашия акумулатор.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment