Как да си изберем стандартни врати за новото жилище?

Дом и семейство

Обзавеждането на новото ни жилище не винаги е лесна задача. Всички знаем колко усилия ни коства да изградим свой собствен и уютен дом. Естетическият синхрон в интериора до голяма степен е свързан с избора на подхождащи си елементи. Едни от тях са вратите.

Ако вече имаме изградени отвори и не желаем да правим кардинални промени от типа – като например поставяне на врати до тавана по поръчка или пък обличане на стени в материал с вградени тапетни врати, значи се интересуваме от предлаганите на пазара модели, които са изработени по стандартни размери на отворите, или ако не – то максимално се доближават и са подходящи. Основните предимства на този тип интериорни врати в Бургас са: серийното им производство, лесната доставка, конкурентната цена, в сравнение с всички нестандартни поръчкови врати.

1   2 

Изборът на стандартни интериорни врати до голяма степен се обезпечава от техния естетически вид и функция. В естетичен аспект избираме вратите според цялостната ни концепция за интериор – съчетаваме ги с текстурата на пода, стените, мебелите и дограмата. Когато се запознаваме с предлаганите на пазара модели е важно да огледаме внимателно конструкцията им, защото тя също е в пряка взаимовръзка с естетиката на новият ни дом и с ремонтните дейности.

В този ред на мисли при избора си трябва да се задели специално внимание и на касата. Тя бива три типа – щок, цяла каса и „панел”.

Първата е тази, която обхваща част от отвора за вратата по дебелината на стената, съответно не покрива целия зид и е необходимо да се извършат допълнителни ремонтни дейности като изправяне на ъгли, шпакловане и боядисване. Също така, тя има первази само от едната страна.

Цялата каса е тази, която е регулируема според дебелината на зида. Тя облича цялата дебелина на отвора и има первази от две страни на стената, на която е вратата. Регулира се в рамките на няколко сантиметра в ширина и така има възможност за покриване на съществуващи кривини на стените.

Последният хит на пазара е каса „панел”, чрез която се облича съществуващата метална каса при отворите за врати в панелните жилища, като при това се избягва трудният демонтаж и произлизащите от него ремонтни дейности.

Друг критерий, по който избираме каса е вида на первазите – обли или прави.

Следва да си изберем и крило. То бива безфалцово (тапетно) и фалцово. При фалцовото имаме заложена технологична фуга между касата и крилото, докато фалцовото застъпва част от касата. Крилата, в зависимост от конструкцията си могат да бъдат от масивна дървесина, само типове пълнеж като например – тип пчелна пита, HDF оребрение, перфорирано ПДЧ и др. Крилата също така могат да бъдат със стъкло, без и с фрезовка от двете страни. Често съчетаваме врати от един и същи модел – със стъкло при дневната и с фрезовка при останалите помещения. При минималистичен дизайн на жилището ни обикновено избираме напълно изчистени врати с дървесен декор или поръчваме такива от MDF с мат боя (лесно съчетаеми с такива елементи и при мебелите).

Покритията на крилото и касата варират от PVC фолио, през естествен фурнир, специални покрития от дървесни частици и целулоза, с меламинови смоли и лакове, МДФ боя и др.

При мокрите помещения не е проблем да заложим на интериорни врати, тъй като те са влагоустойчиви. Ако обаче нямаме душ кабина, в малката ни баня, е добре да се позаинтересуваме от тип алуминиева или стъклена врата.

Дойде и реда на дръжките и обкова. С това финализираме тази начална стъпка от обзавеждането на нашия дом.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment