Как да шофираме по-икономично и защо да сменяме филтрите по-често

Икономичното шофиране става все по-важно в нашето забързано и изпълнено с разнообразни сметки ежедневие. То става още по-значимо, когато използваме автомобила не само в нашия личен живот, а и в нашия бизнес. Икономичността зависи от много фактори, някои от които не са под нашия пряк контрол – трафик, цена на горивото, на авточастите и консумативите, чистотата/замърсеността на средата и много други. Все пак има някои простички неща, които можем да направим с лекота, стига само да се сещаме за тях. Те са наистина лисни за изпълнение, но ако не се замисляме специално, обикновено ги пропускаме.

 

Общата логика на ефективното и икономично използване на автомобила включва принципите на добрата практика при управление на всеки процес:

 

 • Поддържане на изправност на автомобила- Това, за всеки е ясно, че е много важно, но в ежедневието си хората често го пропускат. Понякога ни се струва че пестим, а всъщност като краен резултат губим. По-евтина излиза редовната поддръжка на автомобила, отколкото редовните му ремонти. Затова е добре да следите как работи Вашият автомобил, дали всички процеси в него протичат правилно. Ако не поддържате тези процеси може да се окаже, че изразходвате прекалено много гориво и в крайна сметка губите пари. Това важи в особена степен за редовната смяна на консумативите / филтри, накладки, масла…/. Ако се замислите за крайния резултат, за крайната цена, която плащате, може да се окаже, че сте на загуба, ако не поддържате добре автомобила си. Ако например не сменяте дълго време горивния филтър, ще намалите ефективността на работа на двигателя и оттам ще увеличите разхода на гориво – това коства пари. Да не говорим, че ако се повреди нещо, поради нередовна поддръжка и висока замърсеност, може да платите много пари за ремонт. А в замърсената среда, в която живеем, това е твърде вероятно.
 • Плавно и спокойно шофиране – Начинът, по който управлявате автомобила си също оказва влияние върху разходите Ви по него. Всички знаем това, но не всички внимаваме достатъчно. Резките смени на скоростта, ръмжащите по улиците двигатели, недостатъчният синхрон с трафика са факти за много от шофьорите и водят до по-големи разходи по поддръжката на автомобила. Естествено и опасността от пътни инциденти не бива да се пренебрегва – даже нейното намаляване трябва да е основен приоритет на всеки водач.
 • Намаляване на празните места – Празните места в процеса, са тези които не произвеждат пряко полезна стойност. При използването на автомобил такива места са моментите, в които автомобилът не се движи. Елементарната логика подсказва, че в тези моменти на изчакване е по-добре автомобилът да е изключен – разбира се трябва да се имат предвид и разходите по запалването на автомобила, а също и загряването му и използването на инерцията. Но е добре да следите и да синхронизирате моментите, в които двигателят е включен и моментите, в които автомобилът Ви реално се движи.

 

Ако се внимава повече за самия процес на шофиране, може, освен да се намали риска от инциденти, да се намалят значително и разходите по поддръжка на автомобила. Има няколко конкретни и много простички неща, които може да спазвате лесно и да получите задоволителен ефект. Събрали сме за Вас най-популярните от тях на едно място. Ще се радваме заедно да попълваме и разширяваме следния списък от практични съвети:

 

 • Обслужвайте редовно автомобила си – редовна смяна на филтри, масла, накладки, ремъци, свещи, гуми….Всъщност простата калкулация показва, че в крайна сметка пестим пари, когато сменяме автоконсумативите с оптималната честота – пестим, чрез постигане на оптимално функциониране и избягване на нуждата от ремонт на нашия автомобил. Задръстения горивен филтър затруднява работата на двигателя и увеличава разхода на гориво – и в крайна сметка печелите, ако го смените навреме и губите, ако не го направите. Въздушният филтър допринася за процеса на горене и оттам за икономичността. Ако не го смените навреме, разхода на гориво автоматично се качва, а автомобилът Ви става все по-неефективен. Същата е логиката и за масления, поленовия, хидравличния филтър, както и за другите автоконсумативи – накладки, ремъци, масла, свещи… Намаляването на ефективността + по-честата нужда от ремонт на автомобила и купуване на основни авточасти, прави редовната смяна на консумативите най-евтиния вариант за Вас.Запомнете – често човек печели най-много, когато купува изгодно и навреме.

 

 • Намалете празния ход и престоя на автомобила -Да се подава газ например точно преди светофар си е ненужно разхищение – празно място. Разходът на гориво пада, щом премахнете излишното подаване на газ. За да сведете празните места до минимум, трябва също по-често да изключвате двигателя при стоене на едно място, разбира се когато рационално прецените, че няма никакъв смисъл той да работи – ако няма нужда да загрява например. Ако например го изключите докато чакате на светофар и особено в задръстване, така или иначе вече двигателя е загрял и изключването му ще спести гориво. Когато изчаквате някого за среща логиката е същата – ако е топло, ако двигателят е загрял, няма никакъв смисъл да работи, нека е изключен докато чакате.

 

 • Избягвайте на задръстванията, когато е възможно – Задръстванията изискват постоянно превключване на предавките и натискане на газ и спирачка. Това увеличава разхода на гориво. Замисляйте се малко повече за натоварените  участъци и за пиковите часове – нищо не Ви коства малко замисляне в тази посока и избиране на оптималните време и маршрут.

 

 • Качество на горивото, на авточастите и консумативите – Внимавайте и недейте да пестите прекалено от качеството на гориво, както и от основни авточасти и консумативи. Прекаленото пестене излиза скъпо. По-добре си набавете необходимото с подобаващо качество и в нужния момент – да припомним отново, че често печелим най-много, именно когато купуваме. Сипвайте качествено гориво, купувайте качествени авточасти и сменяйте достатъчно често консумативите.

 

 • Гумите – Правилното налягане на гумите и изборът на подходящите гуми са от съществена важност за икономията на гориво, за по-дългия им живот и, още по-важно, за безопасността на шофирането.

 

 • Използвайте внимателно и оптимално климатика – Работата на климатика води до увеличена консумация на гориво. Затова ако не е наложително избягвайте да шофирате с включен климатик.

 

 • Когато не е наистина необходимо, дръжте затворени прозорците и шибидаха – Отворените прозорци и шибидах намаляват аеродинамичността на автомобила, увеличавайки съпротивлението. Така движението изисква повече енергия и съответно повече разход на гориво. Дръжте ги по-често затворени.

 

 • Избягвайте ненужния товар – Колкото по-тежък е автомобилът Ви, толкова повече гориво изразходва той. Ако нещо не Ви е толкова нужно и ако не бихте направили допълнителен курс, за да го вземете, по-добре е да не го превозвате. Разбира се и обратното е валидно – ако нещо наистина Ви трябва, не бива да го оставяте и да се налага да правите допълнителен курс. Просто оптимизирайте багажа си –  замисляйте малко повече преди да тръгнете на път и не се връщайте за ненужни неща.

 

 • Махнете багажника от покрива автомобила – Багажниците добавят тежест на автомобила и влошават аеродинамиката му. Така водят до по-голям разход на гориво. Ако не Ви трябват наистина, махнете ги.

 

 • И накрая, комбинирайте – Комбинациите водят до оптимизиране и по-ниски разходи. Комбинирайте така маршрутите, че всеки от тях едновременно да е по-кратък и да Ви върши най-много работа. Така намалявате едновременно разходите по отделния маршрут и общите разходи от всички маршрути. Освен това, добре е да се замисляте за това колко автомобили използвате за една дестинация, в една посока. Ако не сте прекалено много хора и ако нямате прекалено много багаж, по-добре е да използвате един автомобил и да си разделите разходите. Просто оползотворявайте всеки маршрут и всеки автомобил максимално, така че накрая съвкупните разходи спрямо резултатите да са най-ниски.

 

 

За финал нека кажем нещо и за концепцията на потъналите разходи. Потъналите разходи, са средствата вложени в зле работещ процес, които никога не се възвръщат, а само се увеличават. Често прекалено ниските и нередовни разходи за необходими ценности се превръщат в потънали разходи. Не позволявайте Вашия автомобил да създава такива разходи – грижете се добре за него. Ние ще помагаме.

 

 

ОР ТУРБО ФИЛТЪР ООД – гр. София, ж.к. “Красна Поляна”, бул. “Възкресение” 13. телефон 02/ 925 07 05, GSM 0888 50 66 37, e-mail info@turbofilter.net.

http://www.turbofilter.net/

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment