Как да се подготвим за поход в планината?

Планината е прекрасно място за отдих и почивка. Нашите планини са красиви и силно въздействат и подпомагат нашето здравословно състояние. Те ни зареждат със сила и енергия и допринасят за нашето доброто ни настроение. Излетите в планината ни доставят голямо удоволствие,  изпитвайки  силен възторг от това. Красивата природа, живописните местности, природните богатства ги правят още по-желани и полезни за нашия живот. Но планините често крият опасност и затова е нужно да се приготвим по-специално за почивката. Така ще гарантираме нашето спокойствие и безопасност.

Когато тръгваме на излет не сме сами, обикновено в групи със семейството и приятели. Няколко правила са важни за да ни донесе тази почивка радост и настроение. Много е важно в групата ни хората да са подбрани правилно относно здравословното ни състояние и добрата екипировка. Да са издръжливи на по-трудни маршрути. Това ще улесни предвижването от място на място и ще допринесе за добрата атмосфера в групата. Маршрутът  е от голямо  значение. Трябва предварително да е споделен в групата и добре приет от всички членове.

Предварителната регистрация  по хижите ще ви донесе спокойствие и сигурност. Нужно е водач, човек опитен в преходите и живота в планината, за да има спокойствие в групата. Правилно подбран той ще ни донесе невероятно изживяване и ще остане за дълго в спомените ни. Екипировката в пълният и комплект ще улесни предвижването  ни. Необходими са лекарства,превързочни материали,,кремове за предпазване от слънчевите лъчи,очила компас, фенерче с повече батерии, топли дрехи, храна и напитки. Така само ще се защитите от неприятни и изненадващи моменти във вашия поход.

Здравословното състояние на всеки един от екипа трябва да е безупречно, за да няма неприятни изненади. Имате ли и най-малки съмнения за вашето здраве не тръгвайте на път, за да си спестите неприятностите, които ще произлязат от този излет. Преходът трябва да е умерен без натоварване, за да е спокойна атмосферата на групата. Не е желателно отлъчването от групата и своеволия, защото те довеждат до срив в групата и неприятни изживявания. За да не се изгубите е нужно да следвате внимателно колоната. Да следвате внимателно маршрута и ако почуствате умора се спрете в най-близкото възможно място. Трябва внимателно да се проверят метеорологичните условия за времето на вашия отдих.

Времето в планината се мени много често и за да не изпадате в неудобна ситуация проучете и се информирайте, по този начин ще се спокойни и ще можете да се насладите на прекрасните моменти. Особено зимните преходи крият големи изненади и затова трябва да се спазват безусловно правилата за движението и местата, които ще посетите. Има опасност и от замръзване, ако сте допуснали грешка  в екипировката. Това ще ви се отрази пагубно и ще ви причини болка.

Ако все пак не желаете да правите планински поход, то може да се насочите към други удоволствия в Балкана, които ще ви осигурят страхотни условия за ползотворна, вдъхновяваща и евтина почивка на планина.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment