Как да развиете самоконтрола на детето?

Вижте как да помогнете на детенцето да контролира емоциите си

В нашето забързано ежедневие е задължително да умеем да контролираме емоциите, думите и действията си. Това се отнася с пълна сила и за децата.

Те са податливи на всеки един фактор от заобикалящата ги среда и имат нуджа да се приспособят към нея по най-бързия начин, тъй като това ще им помогне да се чувстват удовлетворени и щастливи. Проблемът е че днешните деца не са свикнали да бъдат търпеливи, напротив – те са научени да получават всичко на момента. А когато започнете да поучавате малчугана на самодисциплина, то веднага забелязват чувството на неудовлетвореност у него.

Разбира се, досещате се, че е изключително трудно да научите детенцето на самоконтрол и самодисциплина, тъй като това са умения, с които не се раждаме. Те трябва да бъдат развити с течение на времето.

Експертите обаче съветват да не прибързвате и да оставите малчугана сам да избира между няколко опции, за да осъзнае истинската стойност на търпението.

Предлагаме ви няколко начина, с които да развиете самоконтрола на детето по-лесно:

Имайте предвид, че децата на възраст 2 – 3 години живеят в техен собствен свят, където любимата думичка е „не“.

Дечицата имат собствени разбирания и усещания за нещата, но ако изградите известна рутина в ежежневието им, ще успеете да постигнете прогрес в самодисциплината.

1.    Помогнете на детето да избира – дори да са още подрастващи, дечицата трябва да имат право на избор. Това им дава усещане, че котролират нещата около себе си. Оставете детето да избира на каква игра да играе, какви детски дрехи да облече или какво филмче да гледа.

2.    Научете чувствата на детето – да различавате чувствата на детенцето и то самото да ги осъзнава е ключова стъпка в постигането на самоконтрол. Тази тактика е особено полезна за прогрес в училище.

3.    Научете детето да умее да чака – това може да стане по-лесно, когато комбинирате чакането с друго занимание. Бъдете търпеливи, за да постигнете реални резултати.

Например, ако принцесата ви иска нови детски рокли, обяснете и че ще получи новите си детски дрехи, след определено време, при това, ако изпълни дадени задачи, които и  давате.

Да научите детето да чака, означава да го научите, че другите хора около него също имат нужди. Това ще бъде полезно за избягване конфликтите в училище.

Надяваме се тези малки съвети да ви бъдат полезни, за да помогнете на съкровището си да развие самоконтрол и самодисциплина.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment