Как да предпазите акумулатора на вашата кола от трайно увреждане

Причините, за изтощаване на акумулатора на вашия автомобил може да са много, като: саморазреждане, изтичане на ток или износване. За щастие има и много начини за неговото възстановяване. Важно е да се разбере каква точно е причината за бързото му изтощаване и в бъдеще това да бъде предотвратено.

Акумулатор как да го предпазим от разреждане

Причини, поради които се изтощава акумулатора на автомобила:
Те са много, но рязкото падане или покачване на температурата на околната среда е една от главните за това. Студеното време и ниските температури водят до бързото му изтощаване, тъй като черпената енергия от него многократно се увеличава, а горещото време е буквално негов убиец.
От друга страна изтичането на ток в системата на автомобила може да доведе до изтощаването му, дори и ако той е чисто нов. Въпреки че може да го заредите отново с преносимо зарядно, ако има изтичане на ток, той ще се изтощи отново. За да се предотврати това по време на зареждане е най-добре да го извадите от автомобила. Но докато не отстраните причината дори и да поставите чисто нов акумулатор, той също бързо ще се изтощава.

Как да удължите живота му?
По отношение на климатичните условия и голямата разлика в температурите през лятото и зимата вие не може да направите почти нищо, за да защитите вашия акумулатор, освен ако колата ви не е в гараж.
Най-добрият начин за удължаване на живота му е неговата правилна поддръжка.
По време на горещите летни месеци е вероятно да се изпари водата и нивото на електролита в него да спадне значително. Важно на всеки две седмици да проверявате това, защото ако горния край на плочите се покаже, той ще се повреди необратимо. Допълването на електролита става с доливане на дестилирана вода.
Един от показателите, че акумулатора е на път да се изтощи е, ако електролита остава слаб дори след презареждане или ако една клетка работи по-слабо от останалите. Това може да проверите с аерометър или мултиметър.
Поддържането на електрическите връзки чисти и акумулатора добре зареден ще ви помогне и по време на зимните месеци, когато е необходим повече ток за стартиране на двигателя. Капацитетът на оловната киселина на акумулатора може да падне с около 20%.

Отстраняване на изтичане на ток в електрическата система на автомобила.
Източването на ток, което изтощава акумулатора, трудно може да бъде установено, тъй като обикновено не се забелязва нещо необичайно. Въпреки че, ако сте забравили фаровете пуснати, това е фактор, който вие ще забележите. Но в случая става въпрос, ако реално в колата нищо не работи, а ток се консумира и вие ще разберете, за това чак когато завъртите стартера и тя не пали.
Добрата новина е, че освен ако не става въпрос за стар и износен акумулатор, изтичането на ток по този начин няма да го увреди трайно. Просто трябва бързо да установите източника на изтичане, да го оправите и по този начин да предотвратите изтощаването на акумулатора многократно. По този начин вие ще отстраните възможността за трайното му увреждане, защото то се получава, когато напрежението му падне под определен праг.
Има много начини да се намерят и определят местата на изтичане на ток, но най-лесния е чрез опити и грешки. Направете тест с мултометър при изключено запалване и акумулатор. Свържете кабелите и изключения акумулатор с мултиметъра и ако той покаже над 1 милиампер значи в системата изтича ток. За да проследите източника на изтичане на тока просто отстранете предпазителите един след друг докато стойността отчитана на мултиметъра падне под нула. След това с помощта на електрическа схема лесно може да се проследи изтичането на ток през отделните компоненти. Едни от най-честите причини за изтичане на ток са светлините в багажника или жабката, които светят непрестанно поради неизправност в системата си, но е трудно това да се установи, когато те са затворени.

Как да предотвратим изтощаването на акумулатора по време на съхранение?
Понякога се налага за дълго време да не използвате вашия автомобил и за да запазите акумулатора от изтощаване по време на този престой най-добре просто го изключете. Въпреки бавното саморазреждане на по-новите акумулатори до около 5 % на месец, в дългосрочен план това може да доведе до опасни нива на спад на заряда им.
Ако искате да предпазите акумулатора от пълно изтощение по време на по-дълъг престой на съхранение, ние ви предлагаме две решения. Първото е да зареждате акумулатора от време на време, а вторият е да се използва зарядно, което да го зарежда автоматично, щом заряда му падне под определено ниво на напрежение. Въпреки всичко е добре да проверявате акумулатора поне веднъж в месеца, защото винаги нещо може да се обърка и това да доведе до трайното му увреждане.
Ако се случи така, че вашия акумулатор е трайно увреден и се нуждаете от нов, тогава заложете на акумулатори с доказано немско качество, каквито можете да откриете на http://veber.bg/.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment