КАК ДА ПОЗНАЕМ КАЧЕСТВЕНИЯ КОПИРАЙТИНГ

009Днес много хора се занимават с копирайтинг, но това не означава, че всички те извършват качествена услуга. Качественият копирайтинг на първо място трябва да е грамотен. Проблемът с грамотността става все по-наболял, като се има предвид негативната тенденция в общото образование. При това, когато говорим за грамотен копирайтинг, това не означава, че е достатъчно да пуснеш написания текст в някоя програмка за откриване на грешки. Грешките, които програмите в интернет откриват, са свързани с неправилното изписване на букви, което обикновено се получава при бързото писане, но не и с правилата на правописа.

На кой му пука за правописа?, ще възкликнат много хора, които се занимават с копирайтинг. Първо, въпрос на ниво и престиж е да можеш да пишеш без правописни грешки, когато се занимаваш с копирайтинг. Второ, на това следва да държат самите фирми, които биват рекламирани чрез копирайтинг текстове. Ако някой види линк към корпоративния си сайт от текст, пълен с правописни грешки, със сигурност няма да му стане приятно – в случай, че знае правописните правила, разбира се. Уверявам ви обаче, че клиентите на определено ниво, знаят много добре какво е грамотният текст. Затова на първо място добрият копирайтинг задължително трябва да е грамотен.

На второ място качественият копирайтинг трябва да е логически смислен и издържан. В интернет е пълно с плява, резултат от некачествен копирайтинг и голяма част от текстовете просто нямат връзка с главния мозък. За какъв копирайтинг можем да говорим, когато пред вас е просто нанизване на думи, при което липсва смислова свързаност, логика и структуриране на мислите, съответно на изказа? По-младите поколения, вече би трябвало да са ги учили как се структурира текст, когато се пише есе например – излагане на тезата, няколко подкрепящи я параграфи, заключение. Поне това, за да имаме смислен копирйтинг. Но случая не винаги е такъв, за съжаление.

На трето, но не по важност място, читавият копирайтинг трябва да е интересен. Това, че сте наситили копирайтинг текста с определен брой ключови думи и изрази, е чудесно. Въпросът е има ли кой да чете произведението ви? За да има кой да оцени усилията ви по извършване на копирайтинг услуги, е необходимо да сте предложили интересен текст, в който читателят ще намери нещо полезно за себе си. Копирайтинг, който не предлага нищо ново и интересно, е най-обикновен интернет спам. Ползата от такъв копирайтинг е доста спорна. Понеже търсачките се влияят от това дали текстът ви привлича трафик. А как да привлича? Ами като измислите нещо наистина интересно за вашия копирайтинг.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment