Как да почистим златните си бижута в домашни условия?

Обичате златни накити и притежавате много от тях. А какви грижи полагате за тяхното почистване? Ще ви представим няколко метода как бързо и лесно да почистите златните си бижута в домашни условия.

Златните бижута носят по–специално значение за собственика си и много често те придобиват сантиментална стойност. Хората приемат едно златно бижу най–вече като инвестиция, а всеки направил инвестиция трябва да се грижи за нея.

Добра практика е веднъж годишно да проверявате състоянието на златните си накити при бижутер, а през останалото време може да си го почиствате Вие. Ето няколко метода за почистване с продукти, които присъстват във всяко домакинство.

  • С препарат за миене на съдове – потопете златното си бижу в препарата, разтворен във вода, и го оставете за около 20 минути. Не слагайте на едно място няколко бижута, защото има голяма вероятност да се надраскат. Изчеткайте с мека четка за зъби и изплакнете под течаща вода. Ако  обаче бижуто ви е със скъпоценен камък не го потапяйте изцяло във вода. По–добрият метод е почистване с потопена в разтвора кърпичка, а след това намокрена кърпичка с чиста вода.
  • Особено ефективна за бижута, които имат много камъни или са плетка, е меката четка за зъби.
  • За по–ефективно почистване на златни бижута използвайте амоняк. Задължително е той да бъде разреден във вода. НЕ ОСТАВЯЙТЕ БИЖУТО ДА КИСНЕ ПОВЕЧЕ ОТ 1 МИНУТА! Изплакването трябва да е обилно.
  • За златни колиета без камъни може да използвате вряща вода. Потопете бижуто за кратко и всички мръсотии от него изчезват.
  • За премахване на замърсяванията от златни обеци или златен пръстен използвайте алкохол. Не се препоръчва за украшения, които имат залепени елементи.

Не използвайте препарати за почистване на килими, плочки, ламинати и други! Не почиствайте често златните си колиета и гривни, а само когато се налага.

Ако се грижите както трябва за златните си бижута, те ще Ви бъдат верни за цял живот!

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment