Как да осигурим на растението точно светлината, от която то се нуждае?

Растения и светлина Дом и семейство

Светлината, която получават растенията може да бъде поделена на два основни вида – топла или хладна. Нека да започнем с хладната и обясним какво точно представлява тя.

Хладната светлина е характерна за часовете от изгрев до към обяд. През тази част от деня растенията жадно попиват слънчевите лъчи и максимално се облагодетелстват от тяхното влияние, като за тях на практика в този момент от деня няма вредни влияния.

И обратно. Слънчевата светлина, която растенията получават през часовете от обяд нататък е считана за топла. Тя може да бъде обаче и изпепеляващо гореща и в много случаи може да бъде дори и вредна за растенията.

Ако имате избор дали да поставите ценно за вас растение на източната или на западната страна на дадена сграда, градинска барака или стена, знайте, че на изток растенията ще виреят много по-добре.

От западната страна от своя страна слънцето може да е доста горещо и да създаде много предизвикателства за растението, особено ако е по-хладнолюбиво и ако предпочита по-слабата светлина и сянка.

Липсата на светлина е вредна!

Ако видите, че някое растение твърде рязко се е извъртяло към светлината до степен, че листата му до едно са обърнати, а стъблото се изкривява, това недвусмислено показва, че растението не получава слънчевата светлина, от която се нуждае за да вирее добре.

Друг сигнал е ако растението започне да образува по-малко пъпки. Това може да се дължи и на факта, че растението вече е старо, но тук сами можете да прецените до колкото знаете възрастта, както и местоположението на цветето във вашия дом или градина.

Ако забележите, че растежа е силно забавен и ако скоро сте местили растението, има вероятност новото му място да не е толкова благоприятно, колкото ви се иска да вярвате.

Как да познаем, че растението е изложено на твърде силна светлина?

Обикновено растенията, които са изложени на по-силна светлина са считани за облагодетелствани. За тях се предполага, че трябва да виреят по-добре, но това изненадващо не е съвсем така.

Един от най-недвъсмислените сигнали е когато цвета на растенията започне да избледнява. Той изглежда сякаш е отмит и това е най-видимият сигнал, че нещо с растението не е наред.

Още по-лошо е положението ако освен избеляване на цвета листата на растението започнат стремително да изсъхват. Това ще доведе до тяхното опадване, а накрая растението може да изсъхне до крайност.

В най-леката си форма прекомерното слънчасване на растенията може да доведе до усещане, че краищата на растението са изгорели, което се вижда чрез едно леко изсъхване и пожълтяване.

Ако растението ви е в подобно състояние, трябва да вземете незабавни мерки и да подсигурите малко по-слаба слънчева светлина. Това може да е парче шперплат, което да поставите така, че през нагорещите часове от деня върху растението да не падат преки слънчеви лъчи.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment