Как да определим стила на завесите за дома си

Изборът на завеси наподобява избора на дрехи. Той се определя не само от това дали пердетата изглеждат добре, но и от това каква е целта им. Много интериорни декоративни елементи могат да изглеждат на място сами по себе си, но завесите ще преобразят конкретния прозорец, на който се окачват. Трябва да бъдат подходящи и за дейностите, които се извършват в стаята. Пердетата, подходящи за детската стая, вероятно няма да паснат в официалната трапезария. Ако не сте сигурни какво ви трябва, прочетете следните съвети и трикове за избор на перфектните завеси от Къртънс България, с които да преобразите вашия дом.

Всяка стая е различна

Може би имате едни и същи килими в цялата къща, но да поставите еднакви завеси във всяка стая, ще остави много творчески потенциал неизползван. Някои от помещенията се нуждаят от леки и проветриви пердета, докато за други трябва по-тежка тъкан. Зависи от целта на стаята и количеството слънчева светлина, която тя получава. Другият важен фактор е цветът на стените и видът на мебелите. Важно е да се уверите, че всички цветове в пространството ще се допълват взаимно, за да избегнете грозен сблъсък на стилове.

завеси от Къртънс България

Според интериорните дизайнери, окачването на ярка завеса с красива драперия, е чудесен начин да добавите акцент във всяка стая. Пердетата могат лесно да освежат помещението и да го направят да изглежда по-голямо и по-светло, но е важно да се вземат предвид тъканта, цветовете и специфичната система за окачването им.

Ако искате завесите да се слеят с интериора, а не да се открояват, изберете модел, който е в малко по-тъмен нюанс от стените. Ситният принт също може да е удачен, ако прозорците не са доминиращи в стаята.

Изборът на подходящия плат

Тъканите предлагат една невероятна гама от възможности за избор, когато става дума за купуване на завеси за вашия дом. Според специалистите, ленът, коприната и кадифето са най-добрият избор, тъй като изглеждат много добре и падат красиво. Изкуствената коприна е по-твърда и по-евтина от истинската, така че може да е добра опция.

Изборът на плат също зависи и от стила на стаята, в която ще бъде окачена завесата. Тежкото кадифе очевидно не е подходящо за детската стая и трябва да се остави за по-официални помещения като трапезарията. Ярките принтове пасват най-добре на осветени и по-малко формални помещения, като всекидневната и кухнята.

Определяне на функционалността на завесата

За какво искате да ви служат пердетата? За блокиране на светлината? За опазване на неприкосновеността на личния живот от минувачите по улицата и съседите? Разбира се, възможно е да искате едновременно светлина и сянка, уединение и гледка. В този случай вероятно ще трябва да използвате по-тежки завеси, които могат да останат отворени при нужда, в съчетание с по-лека материя зад тях, така че да може да навлиза известно количество светлина през деня.

Завесите също са и чудесен начин да запазите топлината в стаята. Специално проектираните термични пердета могат да служат като изолация.

Обикновено дизайнерите препоръчват окачване на завесата на 15 см над прозореца, но в някои помещения може да се постигне по-драматичен ефект, с по-голяма височина. Това зависи от размера на прозореца и височината на тавана. В идеалния случай, пердетата трябва да се простират на 10 до 20 сантиметра извън рамката на прозореца.

Използване на пердетата като декорация

Разбира се, завесите могат да украсят стая, независимо дали са със смели шарки или семпли дизайни. Стаите за отдих и детските спални са най-добрите места за експериментиране с щури десени, ярки цветове и елементи като пискюли. Русалките, космонавтите и други подобни, се вписват добре с играчките и плакатите. Конете, каубоите, дивите животни и приказните герои са други възможни теми за детските спални.

Ако съчетавате дизайна на пердетата с ярки модели тапети, тогава ще бъде най-подходящо да изберете едноцветен вариант. В светла, неутрална стая с малко или никакви цветове, по-прости десени, като например морски ивици, ще паснат добре, добавяйки акцент, но запазвайки лекотата и семплостта на помещението непокътнати.

За стаи, които се използват за игри и забавления, ще трябва да имате контрол над светлината, за да засенчвате екрана, ако играете видео игри, но и да можете да виждате добре, ако играете билярд, карти или шах.

Окачване на пердетата

За поставянето на завесите, ще са ви необходими корнизи и други неща. Ако тъканта е лека и не е необходимо да се отваря и затваря често, корниз с декоративни пръстени вероятно ще е достатъчен. От друга страна, ако трябва да отваряте и затваряте тежки завеси по няколко пъти на ден, например в спалнята, тогава определено ще трябва да помислите за механизъм с въже, който ви позволява да действате лесно. Може дори да се поглезите със система, която работи с дистанционно управление.

Корнизите се предлагат във всякакви форми и размери. Тежкият месинг е подходящ за трапезарията, но може да изглежда прекалено в спалнята. По-личното пространство като студиото или залата за игри, може да се нуждае от дървен корниз без твърде много украса.

Завеси за освежаване на стаята

Има няколко фактора, които трябва да имате предвид при избора на пердета за вашия дом. Уверете се, че тяхната материя, десен, цвят и корниз, съвпадат с настоящия интериор в стаята. Това е особено важно за създаването на хубаво, светло и просторно място за живеене.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment