Как да намалим ускорения пулс?

Ускореният пулс (над 100 удара в минута) означава, че сърцето работи усилено, за да изпомпва кръв към органите. В повечето случаи това не е сериозен здравословен проблем. Обикновено е свързано с тренировка, стресова ситуация или тревожност.

Нормалният пулс в покой е между 60 и 100 удара в минута. Бързо и лесно може да проверите вашия пулс на лъчевата артерия. За целта с показалеца, средния и безименния пръст трябва да палпирате лъчевата артерия в областта на китката между лъчевата кост и сухожилието на m. carpi radialis. С върховете на пръстите си притиснете артерията, за да усетите отделните пулсации. Пребройте броя на ударите за една минута и това е пулсът ви в покой.

Ако пулсът ви е учестен в покой повече от 30 минути или докато спите, трябва да се консултирате с вашия лекар, тъй като това може да е признак на сърдечен проблем.    

Някои симптоми, свързани с ускорен пулс са задух, умора, общо неразположение, замайване, болка в гърдите. Научете повече за симптомите на учестен пулс и не ги пренебрегвайте.

Как да намалите учестения пулс?

Ето няколко доказани начина да нормализирате пулса си:

  • Вагусови методи

За бързо забавяне на пулса се използват вагусовите методи. Те водят до активиране на вагусовия нерв и до забавяне на сърдечната честота. Най-често се прилага методът на Валсалва. Поемете дълбоко въздух и се опитайте да го издишате при запушен нос и затворена уста за 20 секунди. Други методи са усиленото кашляне и притискането на очните ябълки.

  • Студен компрес

Студеният компрес върху челото има незабавен успокояващ ефект, който стимулира вазоконстрикцията. Това може да помогне за понижаване на телесната температура и притока на кръв към главата, което може да забави сърдечната честота.

  • Намаляване на стреса

Колкото по-високо е нивото ви на стрес, толкова по-висок е пулсът ви. За много хора стресът е неизбежен. Трябва обаче да се научите да балансирате работата и почивката. Бърз и лесен начин да започнете да се освобождавате от стреса е да определите период от време всеки ден, през който да изключите мобилния си телефон и други електронни устройства. Това ще ви даде възможност да разтоварите ума си и да промените приоритетите си. Друг лесен съвет за премахване на стреса е да практикувате медитация, за да отпуснете ума си.

  • Редовни упражнения

Редовните упражнения ще спомогнат за нормализирането на вашия пулс. Това изглежда нелогично, тъй като пулсът ви се ускорява, докато тренирате. Всъщност, когато тренирате, вие научавате  сърцето си да се съкращава по-силно и по-ефективно да изпомпва кръв. Сърцето е мускул, който трябва да бъде обучен да работи ефективно, точно както другите мускули в тялото. Ето защо упражненията с умерена интензивност подобряват контрактилитета на сърцето.

Други полезни съвети за поддържането на нормален пулс са:

  • Избягвайте стимуланти

Стимулантите, като кафе, шоколад, рафинирана захар, алкохол, тютюн и енергийни напитки, съдържат вещества, които възбуждат централната нервна система, причинявайки ефекти като по-висока сърдечна честота и по-високо кръвно налягане.

  • Стойте далеч от топлина

Колкото по-висока е температурата, толкова по-бързо бие сърцето ви. Това е така, защото сърцето  работи бързо, за да изпомпва кръв към повърхността на кожата, за да произвежда пот и да охлажда тялото. Ето защо стойте на хладни места, когато е възможно, и не забравяйте да останете добре хидратирани.

  • Добавете повече риба към вашата диета

Подобно на упражненията, спазването на здравословна диета е от полза за всеки от нас по много причини. Включването на повече риба е свързано с по-ниска сърдечна честота в покой. Ако не обичате риба, може да приемате добавки с рибено масло, които също могат да имат положителен ефект върху сърдечната честота.

  • Осигурете си почивка

Почивката в тихо, удобно пространство с намалени светлини и звуци може да помогне за намаляване на предизвикващите стрес тригери, които допринасят за по-висока сърдечна честота. Може да покриете очите си, да използвате тапи за уши или да слушате успокояваща музика, за да постигнете допълнителна релаксация.

  • Успокояващ чай

Ако търсите повече методи за релаксация, пийте успокояващ чай, приготвен с билки за тревожност, като чай от валериана или лайка. Тези чайове съдържат биоактивни свойства, които помагат за намаляване на производството на хормони на стреса и стимулират кръвообращението.

  • Осигурете си пълноценен сън

Хроничното недоспиване се отразява негативно върху целия организъм, включително и върху сърцето. Възрастните трябва да се стремят да спят поне седем часа всяка нощ.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment