Kак да намалим разходите за дрехи?

Съвременното потребителско общество е огромен консуматор на дрехи, обувки, аксесоари и изобщо всякакъв тип облекло. Макар и да имаме доста дрехи в гардероба си, винаги имаме усещането, че нещо ни липсва и можем да попълним тази празнина. Истината, обаче е, че можем силно да ограничим това излишно потреблени, прилагайки няколко прости правила в ежедневието си.

Ето и няколко съвета, които неминуемо ще ви помогнат да съкратите сегашните си разходи за облекло:

 • Когато нещо се скъса или разплете, зашийте го, докато проблемът е малък вместо да изхвърлите тази дреха. Дайте ѝ втори шанс.

 • Ако любимата ви дреха се износи, не се колебайте да я подобрите с разноцветна кръпка, апликация, копче или нещо друго. Дори и една малка поправка може да направи голям проблем незабелязан.

 • Купувайте си дрехи в подходящото време. Или с други думи купувайте дрехи, извън силния им сезон. Търсете си ски екип през пролетта или костюм на Дядо Коледа през януари. Колкото по “ненавреме” пазарувате, толкова по-висок е шансът ви да се възползвате от добра ценова промоция.

 • Купувайте си по-висококачествено облекло. Макар и марковите облекла да са по-скъпи, те са често и по-издръжливи, което оправдава първоначалната инвестиция при пазаруването.

 • Перете любимите си дрехи често. Ако позволите на петна или мръсотия да се задържат върху тъканта за по-дълъг период от време, то е вероятно те да съсипят плата перманентно. Не използвайте прекалено много препарат за пране, за да компенсирате по-рядкото изпиране на дрехата. Това може само още повече да повреди тъканта. Естествените материи се запазват за по-дълъг период от време ако ги перете с по-хладка или със студена вода.

 • Разменяйте си дрехи с приятели или други членове на семейството. Така, когато вашият гардероб ви се стори непълен, винаги можете да се появите облечени в нещо ново.

 • Бъдете креативни и се опитайте да извлечете максималното от гардероба, с който разполагате в момента. Комбинирайте различни панталони, поли, тениски, ризи и друг тип облекла без да се притеснявате, че сте прекалено дръзки. Така с по-малко на брой дрехи можете да имате повече комбинации.

 • Пазарувайте в магазини и складове за дрехи втора ръка на едро. Това е един от най-ефикасните начини не само да редуцирате бюджета си, предназначен за подновяване на гардероба, но и да си купите уникални дрехи, които никой друг няма да има.

 • Възползвайте се от промоциите на магазините за дрехи втора употреба в София, Варна и другите големи градове, където се организират по-масови разпродажби. Обикновено по-големите търговски обекти или складове предлагат по-ниски цени. Проучете предварително в кои дни цената за килограм е различна или кога процентът на отстъпка е най-висок.

 • Магазините за употребявано облекло могат да ви предложат не само разнообразни модели дрехи на достъпни цени, но и предлагат марки с по-високо качество, произведени за Американския, Германския, Английския, Канадския, Холандския и други пазари. Именно затова, противно на очакванията, тези дрехи са с по-добра издръжливост. Това означава, че не само са по-евтини, но и че ще можете да ги носите по-дълго, отколкото някои нови стоки, внесени от Китай, Пакистан, Бангладеш и т.н.

 • Когато пазарувате за дрехи, купувайте само тези, които ви стават сега (в момента на покупката), а не такива, които очаквате да ви станат скоро, но засега само ще складирате в гардероба си. Много момичета си купуват нови дрехи преди да започнат диета, съобразявайки се с определени очаквани резултати. Когато обаче, резултатите не оправдаят очакванията, тези дрехи често стават ненужни.

 • Започнете да използвате повече аксесоари. Малък шал, шапка, гривна или дори колие могат да направят определена дреха да изглежда различно. Не забравяйте да комбинирате и експериментирате с вашите аксесоари.

Не е важно количеството дрехи, които имате, а усетът, с който ги комбинирате! Последвайте въображението си и ще имате много по-богат гардероб, без това да ви коства излишни вложения!

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment