Как да използвате безопасно бормашина

Бормашините са едни от най-удобните инструменти за домашни ремонти, но като всички електроинструменти, те трябва да се използват внимателно и безопасно. Ако знаете как да пробивате, ще си спестите наранявания от летящи парчета счупен материал или неправилно обработено място.
В тази статия заедно със специалистите в търговията с барманиши от Багира ще си споделим как безопасно да ги използвате и какво трябва да знаете при работа с тях.

Подготовка за работа

Носете предпазно облекло и очила. Избягвайте торбесто облекло или висящи бижута, които могат да се закачат за бормашината, докато сте надвесени над нея. Носете предпазни очила, за да предпазите очите си от летящи отломки.

Осигурете си защита за ушите, ако редовно пробивате. Ръчна електрическа бормашина произвежда около 90 децибела, което е достатъчно, за да причини увреждане на слуха при продължителна експозиция.  Повечето безжични бормашини са достатъчно тихи и не е необходима защита на слуха. Ударната бормашина (перфоратор) е сред най-силните ръчни инструменти, произвеждащи над 100 dB и защитата на слуха се препоръчва винаги, когато се използва.

Защитете белите дробове, когато е необходимо. Ако се натрупва много прах, носете дихателна защита. Праховата маска е удобна само за краткотрайно носене. Използвайте респиратор, ако пробивате редовно или продължително време, или ако материалът, който пробивате, е с известна респираторна опасност. Всеки респиратор е подходящ за определени видове опасности. Уверете се, че този, който използвате, е подходящ за вашия проект.

Изберете правилното свредло. Използването на бит, направен от грешен материал, може да доведе до счупване на бита или материала, който пробивате. Можете да използвате свредло с общо предназначение за повечето видове дърво; зидарски бит за камък, тухла или бетон; високоскоростна стомана за повечето метали; и твърдосплавен или диамантен бит за много твърди, крехки повърхности като порцелан, стъкло или гланцирани плочки. Има много специализирани опции, така че се консултирайте с ръководството на бормашината или производителя на битовете, ако не сте сигурни кой да използвате.

Поставете свредлото здраво в патронника. Той ще го държи на място, докато се върти. За да смените бита, се уверете, че машината е изключена, след това разхлабете патронника, като го завъртите. В зависимост от модела, може да сте в състояние да направите това ръчно или да ви е необходим ключ за патронник, разположен в отделението в горната част или дръжката на бормашината. Вкарайте свредлото в патронника и след това отново го затегнете. Пуснете бормашината и наблюдавайте въртенето на бита във въздуха. Ако се ви се стори, че се клати или не е закрепен правилно, го поставете отново. Изхвърлете огънатите свредла, тъй като те могат лесно да се счупят по време на пробиването.
Дръжте кабела на безопасно разстояние. Ако бормашината има кабел, никога не го оставяйте опънат през пътека, когато не се използва. Никога не хващайте машината за кабела. Ако пробивате в мокра или кална област, използвайте акумулаторна бормашина.

Безопасно пробиване

Пробийте пилотна дупка. В много случаи ще получите по-добри резултати, ако започнете със свредло малко по-малко от крайния размер на отвора. Пробийте плитка пилотна дупка, след това превключете на по-големия бит, за да завършите работата. Пилотният отвор ще предотврати хлъзгането на свредлото и ще намали вероятността от разцепване на дървото или други повреди. Някои от крехките материали като керамика и стъкло изискват особено внимание.

Пробивайте с малък натиск. Задръжте свредлото стабилно и го натиснете в материала, който пробивате. Ако за пробиване на дупката е необходима повече сила, вероятно използвате грешен бит.

Регулирайте скоростта. Всяка бормашина има степени за регулиране на въртящия момент, често означени с числа. Колкото по-голямо е числото, толкова по-голям е въртящият момент (силата на въртене). Ако имате проблеми с пробиването на материала, увеличете въртящия момент. Ако пробиването е твърде дълбоко и може да се повреди нещо, намалете въртящия момент.

Избягвайте прегряване на свредлото. Ако пробивате твърди материали или с високи скорости, свредлото ще претърпи голямо триене. Това може бързо да го прегрее до точката, в която става горещо или изгаря материала, който пробивате. Започнете с ниски скорости на пробиване и увеличете скоростта само ако бормашината не се движи гладко. Ако пробивате много дупки, в какъвто и да е материал, придържайте се към бавните скорости и от време на време прекъсвайте за няколко секунди.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment