Как да изберете ротационен макетен нож

Част от постигането на прецизност и красота при всеки проект, е използването на правилния инструмент за работа. Ротационният нож е съставен от колело и дръжка, точно като ножа за пица. С него можете много по-лесно да режете по права линия, отколкото ако използвате ножици. Той също така помага да направите краищата на листа остри и чисти, като същевременно се ускори и улесни процесът на работа. Освен това има голямо разнообразие от ротационни ножове, с различни видове остриета, направени от различни метали, с по-тесни или по-широки диаметри и различни дръжки за лесна употреба. Има дори някои въртящи се комплекти за рязане с аксесоари за забавление, които ще направят преживяването ви по-забавно. В тази статия ще разгледаме различните характеристики, които трябва да имате предвид, когато купувате и използвате ротационни ножове.

Ротационни ножове OLFA

Диаметър на ножа

Обикновено остриетата са с диаметър от 18 мм до 60 мм. Важното нещо, което трябва да запомните за техния размер, е, че колкото по-широко е то, толкова повече материал може да отрежете наведнъж. Въпреки това, е възможно да загубите маневреност и лекота при използването, когато размерът на ножа се увеличава. Ако искате да създадете сложни форми, най-вероятно ще ви е необходим по-малък нож, съответно с по-маневрено острие. Ако обаче целта ви е да направите големи форми, закупуването на по-широко острие е най-добрият ви залог. Ако търсите универсално острие за ваш първи проект, 45 мм нож ще се окаже подходящ. Така няма да загубите точността, но все пак ще можете да режете лесно повечето слоя. А остриетата с 60 мм диаметър пък могат да бъдат много удобни за рязане на вата и по-дебели тъкани.

Безопасност

Една добра функция за безопасност, която да търсите в новия си ротационен нож, е бутон, който ви позволява да приберете острието, когато не го използвате. И като общо правило, винаги пазете пръстите си от острието и го скрийте, когато не го използвате.

Материал на острието

Доброто острие ви спестява време, като ви позволява да изрежете по няколко наведнъж. Това също така спестява енергия. Така че доброто острие е добра инвестиция, защото ще го използвате за няколко проекта, без да е необходимо да го заменяте. Освен това ще спестите пари от материал, защото ще можете да режете лесно и прецизно. Може би най-важното предимство обаче е, че е по-безопасно да работите с остри ножове, отколкото с тъпи, тъй като няма да се налага да упражнявате толкова голяма сила върху режещия инструмент, че да губите контрол над острието. Най-добрите въртящи се ножове са направени от волфрамова или въглеродна стомана – същото, от което се изработват отличните кухненски ножове. Един от най-популярните ротационни ножове OLFA е 45 мм, направен от волфрамова стомана. Дори и най-добрите ножове ще се изхабят с течение на времето, затова всички качествени ротационни ножове ви позволяват да свалите и замени острието.

Дръжка

Тъй като ще държите въртящия се нож в продължение на часове, трябва да сте сигурни, че дръжката е удобна за задържане под ъгъла, в който ще използвате инструмента. Ергономичните дръжки са за предпочитание, но за да определите кое от тях е най-удобно за вашата ръка, най-добре е да отидете и да пробвате варианти в магазина. Има някои дръжки, специално проектирани за хора с артрит и проблеми със захвата. Някои марки ви позволява да добавяте приставки към дръжката си, така че да я персонализирате.

Аксесоари за ротационни ножове

Има някои аксесоари, които са от съществено значение при закупуване на ножове с въртящо се острие, както и други допълнителни, които ще направят работата по-лесна и забавна. Едно от най-важните неща е подложката за рязане. Никой не иска да спре работа в средата на проекта си, но затъпеното острие го налага и с него не е безопасно. Следователно, е разумно да имате няколко допълнителни остриета за вашето ножче. Можете да спестите пари, като закупите пакет от няколко бройки.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment