Как да изберете правилните сортови семена за вашата градина

сортови семенаСигурно всички, които са любители на градинарството като нас с радост разглеждат различни сортови семена и тайничко си мечтаят, за тези, които ще вземат следващата година, за да насеят в своите градини. Сега ще направим кратка обиколка из света на семената и ще ви помогнем да изберете, тези сред тях, които ще са най-подходящи за вас. Сигурно доста често си задавате въпросите: Какъв сорт домати да избера? От кои компании е най-добре да ги закупя? Семената трябва ли да бъдат сортови или хибридните са по-добри?
Ние имам отговор на вашите въпроси, нека си говорим за семена!

От кои агроаптеки е добре да закупите вашите сортови семена?
Това е един добър въпрос, тъй като дори и на пръв поглед да ви изглежда, че всички агроаптеки предлагат еднакви семена, това съвсем не е така.
Изберете агроаптека, която се е наложила на пазара и е във вашия регион. Защото така освен че ще подкрепите местния бизнес, има и друга основна причина за този ваш избор, а именно че доставчиците са разработили семена, които са адаптирани към вашия конкретен район и това ще ви гарантира и по-добра реколта.
Ако във вашия район няма местна агроаптека, която да предлага сортови семена, то вземете от тази, за която знаете, че предлага само семена с най-високо качество с гаранция за техния произход или онлайн от https://agro-gradina.com/.

Какво означават различните етикети на семената?

В нашата страна се предлагат само 2 основни вида семена: сортови и хибридни.

  • Сортови семена са тези, при които следващата година при сеитба се използват техните семена. Това е възможно, тъй като са произведени от чиста линия.
  • Хибридни семена – това е сорт с подобни качества, тъй като те се получават, след като биват кръстосани два сорта и се вземат само най-добрите им качества. Пример: От единия сорт се взема едрината, а от другия сладостта и от комбинацията на двата се получава едри и сладки зеленчуци. Семената на тези култури обаче не могат да се използват за сеитба, защото са хибрид и не могат да се възпроизвеждат сами.

Според нас, няма значение кой вид семена ще предпочетете, тъй като и двата вида предлагат много добра селекция и ще се радвате на прекрасна реколта от зеленчуци.

Какви семена да изберете?
Ето това е основния въпрос! Ако градината ще задоволява само вашите домакински нужди, ето нашите основни правила, които ще ви помогнат при избора на сортови семена.

  • Изберете само, каквото харесвате – от това едва ли има нещо по-просто. Ако във вашето семейство никой не обича патладжан, то тогава не го посявайте в градината си. Макар че понякога отгледаните с любов зеленчуци, могат да накарат хората да променят своите възгледи и да харесат неща, които не са харесвали преди. И ако все пак решите да експериментирате с патладжана, то ние ви съветваме да не прекалявате с неговото количество.
  • Изберете това, което расте най-добре във вашия регион – Ето това е и основната причина, поради която ви съветваме да купите вашите семена от местните агроаптеки, защото те ще предлагат такива, които са най-подходящи за вашия регион. Важно е също така да проучите какви култури виреят най-добре там и да заложите на тях.
  • Вземете много и различни видове семена – Вземете семена за зелена салата, грах, чушки, тиквички, моркови, босилек и зеле. Внимателно проучете кои сортове е необходимо да засеете в началото на пролетта и кои по-късно през лятото. Вземете също лозови пръчки и билки, засейте цветя, нека градината ви стане приказна.
  • Подберете сменената според вашите конкретни цели – Планирате ли да направите цял куп консерви, то посейте много домати. Ще правите ли вкусна домашна лютеница, то ще са ви необходими още чушки, патладжан и моркови.
  • Вземете нещо ново за вас – Това е само наша лична препоръка, но винаги е чудесна идея да опитате нещо ново. Просто вземете сортови семена от растение, което никога преди не сте отглеждали и вижте дали ще ви хареса!
Директория за статии Blogomania.org
Add a comment