Как да изберем входната врата?

December 13, 2017 | Автор: | Публикувано в Дом и семейство

Изборът на входни врати в днешно време е огромен. Разнообразието на материали, изолация, покритие, ключалки, брави и аксесоари ще направят вашата входна врата уникална. Най-важно от всичко обаче остава тя да е надеждна.

За да Ви защити от външните условия, както и от влизане с взлом и вандализъм ще Ви помогне изборът на “точната” средно множеството входни врати. И тук идва въпросът за безопасността.

Металната врата по-надеждно защитава вашия апартамент, къща или офис спрямо останалите врати. Те са устойчиви на деформация и са оборудвани с надеждни заключващи механизми. По показатели са много по–добри от останалите и техните характеристики често включват пожароустойчивост.

В България се предлагат основно метални входни врати. Като цената варира според характеристиките им, но спокойно можем да ги разделим на стандартен, среден и висок клас.

„Изборът”

За да изберем правилната входна врата трябва да насочим вниманието си към много фактори. Преди всичко трябва да обърнем внимание на материала, от който е изработена и надеждността на заключващите системи. Не маловажен е и въпросът с експлоатацията ѝ – предлагат се и врати с UV-покритие, специално създадени за къщи. Покритието не позволява на времето да указва влияние върху вашата врата. И не на последно място разбира се вратата трябва да ви харесва, и да пасва на интериора.

Вътрешността на вратата – „металното сърце” на вашата врата.

Основно вътрешността на вратата може да бъде с алуминий или метал. Металът от своя страна е много по–добър и надежден от алуминия. Друго, на което е добре да обърнете внимание е изолацията – тя може да бъде от пресована целулоза, полистирен или минерална вата. Полистирена и минералната вата са добър шумо и топло изолатор, като ватата е и огнеупорна.

Външното покритие на вратата или „по дрехите посрещат”

Дизайнът на вътрешната и външна страна на крилото трябва добре да се комбинира с первазите. Предлагат се много варианти, които са не само функционални, но и красиви.

MDF панели – плоскости от фибри със средна твърдост. Екологично чист материал, наподобяващ ПДЧ плоскост, но е с по–голяма плътност. Панелите имат дебелина 10 мм и имат звукоизолиращи свойства.

Прахово боядисано покритие – другото име за полимерно боядисване. То гарантира антикорозионна защита на метала при различни условия на експлоатация. Праховото боядисване прави метала по–устойчив на удар и надраскване.

Ламинирано покритие на МДФ плоскостите – покритие с топлинно поставено фолио. Покритието имитира различни дървесни десени, като начина му на поставяне гарантира дълъг срок на експлоатация.

Лакирано покритие на МДФ плоскости – лакът придава дълбочина на дървото, дълготраен е и предпазва дървото от външното влияние на околната среда.

Не забравяйте да обърнете внимание на заключването. Тук вариантите са безкрайни, но е добре да се наблегне на няколко неща. Важно е патрона да има бронировка, пасивните шипове влизащи в касата, също биха Ви били от полза в случай на вандализъм. Броят на заключващите механизми зависи изцяло от вас и от това колко защитени искате да бъдете. Предлагат се варианти на врати с тристранно заключване (напред, нагоре и надолу) с един заключващ механизъм, така че това си е изцяло по ваш избор.

Външната врата трябва да ви носи сигурност и спокойствие, но също така трябва и да Ви харесва. Обърнете внимание на всеки детайл и резултатът със сигурност ще Ви удовлетвори.