Как да изберем винтоверт – електрически или акумулаторен?

Изборът на подходящ винтоверт зависи от това за какво ще го използвате. Например, за строителни работи, ремонти, в механична работилница, за мебели или за друго? Според специалистите в търговията с винтоверти от Багира трябва да бъдете на ясно, за какво ще го използвате и едва след това да избирате модел. Само така ще получите правилния инструмент удовлетворяващ вашите нужди.

Вторият важен момент е да се определи честотата на използване на винтоверта. Ако трябва да работи цял ден, по-добре е да изберете модел с кабел. Ако ще е само за 2 или 3 часа на ден, може да вземете подходящ безжичен модел, евентуално с допълнителна батерия и зарядно устройство. Важно е да се обърне внимание на ефективността му, особено ако трябва да се използва интензивно.

Въртящият момент е друга точка, която трябва да се разгледа. Той определя силата на завинтване. Колкото по-голям е той, толкова по-лесно ще бъде завинтването, дори и при твърд материал.

Въртящият момент е пряко свързан с мощността на винтоверта. За електрическите модели, тази мощност зависи пряко от мощността на двигателя. Тя варира между 450 и 705 вата. Ако електрическият винтоверт се захранва от външен трансформатор, колкото по-високо е захранващото напрежение, толкова по-мощна ще бъде машината. За безжичните електрически модели мощността се свързва с напрежението на акумулатора. Там тя варира от 3.6 V до 18 V за най-мощните. При тях, високото напрежение позволява по-дълъг живот на батерията и се избягва прекалено честото им зареждане. Някои електрически винтоверти се наричат ударни – използват се за интензивно завиване/отвиване.

винтоверт

Скоростта на въртене е друг съществен елемент, особено ако трябва да използвате винтовертът редовно. Електрическите модели обикновено имат по-висока скорост на въртене, отколкото акумулаторните. Като цяло всички видове са само с една скорост на въртене. За електрическите тя е между 3000 и 6000 оборота в минута (завъртания в минута), а за безжични между 180 и 450 оборота в минута. За ударните винтоверти скоростта е посочена в брой на минута: тя е между 3000 и 50 000 cps / min.

ФАКТОРИ ЗА ИЗБОР НА МОДЕЛ:

    • конфигурация на елементите, които трябва да се завинтват
    • честота на употреба
    • въртящ момент
    • захранване
    • скорост на въртене

Какъв тип винтоверт да предпочетете: кабелен или безжичен?

Има два основни вида винтоверти: кабелни , които обикновено са по-мощни, и безжични модели, които работят с батерии.

Теглото на двата вида е важен фактор, който трябва да се вземе предвид. За същата мощност кабелните са по-леки от безжичните, защото батерията на акумулаторните тежи.

Защо да изберете електрически винтоверт?

Електрическите модели с кабел позволяват интензивно използване. Те обикновено предлагат значителен въртящ момент. Освен това са по-леки, тъй като им липсва тежестта от батерията. Такава машина е подходяща за Вас, ако има източник на захранване в близост до зоната, където ще работите с него.

Електрическите модели са специално пригодени за използване в промишлеността, за сглобяване в мебелни цехове или когато се работи в ограничена зона. Главното им предимство е, че те могат да работят дълго време. От друга страна, кабелът може да се окаже ограничаващ, по отношение на неговата дължина (да нямате достъп до всички части, които трябва да бъдат завинтени или отвинтени) или дори да създаде риск от злополука.

Защо да изберете акумулаторен модел?

Акумулаторната машина може да се използва навсякъде. Винтовертите с батерии са лесни за работа и са подходящи за зони без източник на енергия. Те са ограничени само от издръжливостта и силата на батерията си.

Акумулаторните винтоверти са особено подходящи за сглобяване на мебели, тъй като позволяват да се задвижват различни елементи без ограничения. Също така се използват за монтиране на гипсокартон. Препоръчително е обаче да имате поне една резервна батерия, за да не сте ограничени в продължителността на работа. Когато избирате, имайте предвид теглото на устройството с батерията, което може да бъде с около 2 кг отгоре при мощна електрическа отвертка.

Акумулаторните винтоверти са оборудвани с литиево-йонни батерии. Те предлагат най-добрите характеристики – по-леки са от други видове батерии и поддържат по-добър заряд. Колкото по-силен е капацитетът на батерията, толкова по-издръжлива е тя. Има три вида акумулаторни батерии: по-малко от 1.5Ah, между 1.5 и 2Ah и над 2Ah.

Какви опции са налични?

Някои електрически винтоверти са оборудвани със система за регулиране на въртящия момент. Те могат да спрат, след като е достигнат предварително зададеният въртящ момент, когато завъртането е завършено или когато винтът е заседнал, като по този начин се избягва дискомфорта на оператора. Тази система може да бъде механична или електронна.

Най-добрите електрически модели включват електронни настройки, свързани с външни системи, които позволяват много фини настройки. От друга страна, най-достъпните винтоверти предлагат само механични настройки за затягане на въртящия момент и регулиране на скоростта. Някои евтини машини нямат опции за регулиране. Някои винтоверти имат и LED  светлина, която улеснява работата в слабо осветени зони.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment