Как да изберем тиган за дома

October 27, 2021 | Автор: | Публикувано в Дом и семейство

Очевидно тиганите са най-използваният в кухнята и затова има огромно разнообразие от тях: специален дизайн или класически, алуминиеви или стоманени, тефлонови или липса на такива. Но не е нужно да започвате с външния вид или материала на тигана.

Важно е да разберете, кой е тиганът е съвместим с вашия плот. По правило тиганите са подходящи за всички видове печки, с изключение на индукционните, които са по-взискателни. Индукционният съд трябва да бъде направен от метал.

Следващата стъпка при избора е диаметърът на тигана. Диаметър около двадесет см е подходящ за двама души или малко семейство, докато диаметър над 30-35 см е подходящ за 7-8 души. Не забравяйте да изберете тиган с подходящ размер за вашия котлон. Ако тиганът ви е твърде голям спрямо огъня, готвенето ще бъде много неравномерно.

Третият етап са дръжки. Те са подвижни и фиксирани.

Тиганите с фиксирани дръжки са предпочитани от професионалисти и готвачи. Те са проектирани с оглед на теглото на тигана, което означава, че имат най-добър баланс а това помага при пържене.

Тиган с подвижна дръжка е необходим, ако сте готови да сервирате храна директно в тигана. И също така – безопасно и ергономично е да съхранявате тиганите си, да ги миете в съдомиялна машина.

И едва сега – преминаваме към материала.

Видове материали за тигани, техните характеристики Тигани от неръждаема стомана

Тези тигани се използват широко в професионалната среда. Предимството на неръждаемата стомана е, че е лесна за поддръжка и има добър живот дори при редовна употреба. Важно е да изберете модели от неръждаема стомана 18/10 (18% хром и 10% никел). Днес това е най-добрият състав.

Алуминиеви тигани предлагани в онлайн магазин https://tirbushona.bg/ . Най-често срещаните кухненски прибори, но далеч от най-високото качество. Да, алуминиевите тигани са по-евтини, но имат и ограничен живот, а химикалите използвани в материала, понякога са противоречиви.

Медни тигани. Медният тиган е идеален за тези, които готвят гурме храна и искат висока точност на изпичане. Освен това медта е материал с отлични термични свойства и естествено незалепващо покритие.

Чугунени тигани. Чугунът е тежък и издръжлив материал, който задържа топлината добре. Този тип тиган е подходящ не само за пържене, но и за готвене и задушаване на храна. Особено ако тиганът е дълбок.

Керамични тигани. Това е един вид изискан тиган (и особено фантастични неща). В сравнение с алуминия, керамиката има естествени незалепващи свойства без добавяне на химически компоненти.

Тигани Алуминиеви и чугунени от tirbushona.bg

Предимства на тигана от неръждаема стомана. Народната мъдрост казва: „По-добре е да инвестирате в качество веднъж, отколкото постоянно да купувате заместител“ и ние сме съгласни. Цената все още е важен фактор, който трябва да вземете предвид, преди да закупите кухненски прибори, но не бива да се ръководите само от цената. Това не е гаранция за качество, но очевидно евтините тигани издържат само няколко месеца и бързо се развалят. Саждите, мазнините, разпадащото се покритие и хлабавите дръжки не са приятно изживяване. Първото и основно предимство на тигана от неръждаема стомана е, че определено може да бъде избегнато. Например тиганите Cristel са направени от неръждаема стомана 18/10 (18% хром и 10% никел.) Суровините се произвеждат и закупуват в Бургундия. Всички тенджери, тенджери, тигани са произведени във Франция и отговарят на европейските стандарти за качество, безопасност и екология. Неръждаемата стомана, използвана в тиганите Cristel, предотвратява промяната на вкуса на ястието от процеса на окисление. Вторият момент е, че тиганите от неръждаема стомана са съвместими с всички котлони: индукционни, газови, керамични. Могат да се използват и във фурна и съдомиялна машина.

Има ли значение дъното? Да;) А тиганите Cristel имат дебела, висококачествена основа с отлична топлопроводимост, която не изисква високи температури за перфектно пържене. Затова се препоръчва да не надвишавате 2/3 от топлинната мощност на вашата печка.

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.