Как да изберем тапети спрямо техния материал?

Дизайнът не е единственият решаващ фактор, когато купувате тапети. Те са изработени от различни материали, с различни свойства и метод на лепене. Всеки от тях има своите предимства и недостатъци, и е добре да знаем какви са те. Правилният избор може да предотврати разочарованието от избора на материал, неподходящ за даденото помещение. Съставили сме списък заедно със специалистите от Лерос, който ще ви даде основните напътствия и съвети.

тапети от Лерос

Нетъкани тапети

Този вид е сравнително нов на пазара. И все пак бързо спечели фенове, благодарение на редица изключителни характеристики. Основните му предимства са твърдост, лекота и пропускливост на въздуха и парата (стената отдолу е защитена от поява на плесен). Те служат за отлична топло и звукоизолация. Освен това са много издръжливи и подходящи за всички стаи. Работата с тях е по-лесна, отколкото с други видове. Лепилото се поставя точно под тапета, на стената – така нареченото сухо лепене. Благодарение на твърдостта им се отстраняват лесно и равномерно. Изработени са от нетъкани текстилни влакна – целулоза и синтетични (винилови) влакна, пресовани заедно.

Хартиени тапети

Те могат да бъдат еднослойни или за по-добро качество двуслойни (т.нар дуплекс). Най-голямото им предимство е по-ниската цена. Хартиеният тапет обаче не може да се мие и е малко устойчив на надраскване. Материалът им обаче е подходящ за всички интериори. Подгответе се за предизвикателство и трудно лепене, ако сте се спрели на този вариант. Тапетът трябва да се накисва преди поставянето, поради което лепилото се нанася директно върху него. След това е необходимо да изчакате няколко минути, докато се абсорбира лепилото.

Винилов (PVC) тапет

Виниловите тапети са популярни поради много високата им издръжливост и лесна поддръжка. Произвеждат се чрез нанасяне на винилов слой върху хартиена основа. Качеството и дълготрайността на тапета се определят точно от този горен слой. С колкото повече винил е покрит, толкова по-устойчив и по-добър е тапетът. Но хартиената основа носи същите свойства като тези на хартиените тапети. Това означава по-труден процес на лепене и отстраняване. Безспорно предимство на виниловите тапети е вече споменатата издръжливост, възможността за миене, устойчивостта на цветовете, защитата от надраскване и частичната топлоизолация. Може да се поставят върху различни повърхности. Имат много добра способност да покриват пукнатини и малки подутини. Въпреки това, те си остават пластмасови (PVC). Ето защо не са подходящи за спални и детски стаи. Някои винилни тапети могат дори да имат неприятен мирис на пластмаса и са напълно непропускливи.

Тапети от рециклирана хартия

Предлагат се предимно в бяло и са предназначени за основа за боядисване. Често са изработени от трайни нетъкани влакна, за да издържат на няколко слоя боя. Боядисаните тапети имат различни повърхностни структури. Те могат да имитират дърво, мазилка, често са с геометрични шарки. Техните предимства и недостатъци са същите като при нетъканите тапети.

Текстилни тапети

Тапетът от плат е стилен и по-подходящ за луксозни помещения. Това се отразява в цената му. Той е тежък и следователно отличен за топло и шумоизолация. Неговото допълнително предимство е, че запазва своите размери. Можете да намерите на пазара различни видове текстилни тапети, някои от които са с тънък винилов слой, а други са направени от текстил, нанесен върху нетъкана основа. Втория вид са екологично безопасни, но и по-взискателни откъм поддръжка.

Това са най-популярните видове материали на тапите, които намират широко приложение във всеки дом. Ако искате да преобразите дома си заложете на стилни и качествени немски и италиански тапети, каквито ще откриете в каталога на Лерос на https://leros.bg/продукти/тапети

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment