Как да изберем подходящо работно облекло за строителни работници

Друго

Като строителни работници, средата на нашата работна площадка непрекъснато се променя от закрито към открито, през всички сезони и по всяко време.

Когато работите в строителни среди е желателно да избирате инструменти и облекло, които могат да издържат на суровата среда и изпитанието на времето. След като намерите марка, инструмент или облекло, които пасват на вашите нужди, е съвсем нормално да се чувствате по съвсем различен начин в работната среда.

Съществуват най-различни работни облекла за строители. Необходимо е да се погрижите за правилните работни панталони, за защитаващи работни обувки, за тениски, якета, очила за работа и други. Но изборът не винаги е лесен, тъй като на пазара се предлагат разнообразни решения.  

Какво да имате предвид 

Какви аспекти са важни за работниците, които ще носят тези дрехи? Ето критериите за избор на качествено работно облекло:

 • Издръжлива конструкция
 • Устойчивост при износване
 • Проектирани за свобода при движение
 • Приложими в различни работни среди
 • Лични предпазни средства

Нека разгледаме всеки критерии в повече детайли.

Издръжливост 

Издръжливостта е може би най-важният критерий, по който работниците избират облеклото си. Но какво означава това? Издръжливостта наистина покрива много фактори, които влизат в облеклото като:

 • пране на дрехи – фирмата изпира ли тъканта преди да изработи дрехата, за да намали свиването и да позволи гъвкавост при обличане?
 • индустриални шевове – двойните шевове по цялото облекло и стратегически разположените закопчалки намаляват износването на самия шев и укрепват зоните с голямо износване и разкъсване, което гарантира по-продължителна употреба.
 • вградени разширителни аксесоари – поставянето на ластик в работните панталони и полугащеризони, позволява на потребителя да увеличи обхвата на движение и да намали напрежението върху шевовете, които най-често се изтъркват. 

Устойчивост при износване

Отнася се до износването на която и да е част от материал при триене в друга повърхност. Когато повърхностното износване се случи на дрехата, нейните защитни свойства изчезват. Потърсете дрехи, които са създадени с покритие срещу износване.

Свобода на движене на работника

Добре разположените и използваеми джобове, като джоб за мобилен телефон, халка за чук или дълбоки джобове са полезни и могат да направят разликата в комфорта и използваемостта при работа. Много производители сега предлагат отопляеми облекла, които се интегрират с техните акумулаторни батерии за инструменти.

Потърсете облекло, предназначено за конкретните приложения и дейности, които извършвате на работа. Свободно движещи се материи, изградени от здрави тъкани, издръжливи и функционални, трябва да бъдат вашата цел. Това ви дава възможността да изпълнявате работата си, да се движите свободно и неограничено, като същевременно ви предлага комфорт и защита.

Приложими в различни работни среди

Когато се опитвате да определите как да изберете качествено работно облекло, трябва да вземете предвид средата, в която работите, и да вземете предвид високоефективните тъкани. Някои фактори, които трябва да имате предвид, са:

 • Защита от дъжд
 • Изолация
 • Спиране на вятъра
 • Отвеждане на влагата
 • Бързо съхнене
 • UV защита
 • Премахване на миризма
 • Защита от хлъзгане
 • Светлоотразителни елементи

Лични предпазни средства

Изборът на качествено работно облекло също означава спазване на стандартите за безопасност или личния комфорт, които да ви накарат да се чувствате в безопасност и всъщото време по-комфортно. Облеклото, носено при високорискови професии, трябва да отговаря на редица изисквания. Има много опции които можете да разгледате, като например:

Пожароустойчивост

При много опасни работни места огнеустойчивостта (FR) в облеклото е от първостепенно значение. За да бъде облеклото издръжливо, дрехата трябва да бъде по своята същност устойчива на пламък, а FR защитата трябва да бъде част от тъканта.

Наколенки

Много производители на панталони не предлагат работни панталони с вградени наколенки, а много работници получават дългосрочни наранявания на коляното по време на работа. Наколенките, вградени в колената на панталоните, предлагат решение на работното място за традиционните наколенки, които не винаги са лесно достъпни и могат да бъдат неудобни за носене.

Светлоотразително облекло

Най-често се носят дрехи с висока видимост, за да предупредят шофьорите и други оператори на превозни средства за присъствието на работник, особено при слаба светлина и тъмни условия. Облекло за глава с висока видимост може също да се носи, за да се увеличи видимостта на потребителя в ситуации, при които част или цялото тяло на потребителя може да бъде скрито. Светлоотразителни дрехи като светлоотразителна жилетка, светлоотразителна ръка, гарнитура, ленти за рамо или крака подходящи решения.

Защита от хлъзгане и предпазно бомбе

Потърсете здрави, устойчиви на масло и абразия гумени подметки. Обувките с предпазно бомбе са специални работни обувки, направени от лека сплав, която предлага защита на пръстите без да придава допълнителна тежест, която води до умора в краката и долната част на гърба в края на деня. 

Имайки предвид всички тези фактори, вие ще можете да изберете правилното работно облекло и да се насладите на максимална защита и комфорт на работното място. Надяваме се да сме били полезни с нашите съвети. 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment