Как да изберем подходящо име на каракачанската овчарка

Вариантите да изберем име на своя хранител на дома, бодигард или пазител във фермата не е лесна задача. Каракачанската овчарка има своите специфики и затова трябва да подходим внимателно и прецизно в качеството на кръщелник.

Това, което трябва да съобразим е, че кучето е голямо и не може да дадем традиционно и обикновено име.

Ето още някои съвети и насоки, които дават специалистите по развъждане и отглеждане на кучета:

Признаци, по които да дадем име на Каракачанската овчарка – някои породи позволяват избиране на име на кучето според вида им. За Каракачанска овчарка по-подходящо е стегнатото и вдъхващо респект име. Не е за предпочитане да се избират имена на хора, нито дълги. Добър избор са и имената на старо гръцки богове – Хера, Олимп, Зевс. Предвид, че родината на Каракачанската овчарка е България може да заложите и на стари български имена като Балкан, Пирин, Ком и други. Най-важното е името да е звучно и ясно, за да свикне и кучето към него от малко.

Има ли правила за правилен избор на име – късото име за всяко едно куче е най-правилния избор. Така, то ще научи името си и всеки път, когато го викате ще знае, че става ума за него. Важна при изговаряне на името е интонацията, а когато се изговаря името, не значението, кучето само долавя, какво му се казва. Каракачанките са чувствителни, поради силно изразеният слух и могат да реагират на тона на гласа.

Прякора подходящ ли е за голямото куче – прякор не е подходящ не само за Каракачанската овчарка, но и за всяко друго куче, независимо от предназначението му на отглеждане. Четириногото може да привикне към прякора си и да забрави истинското си име. За куче като каракачанска овчарка е подходящо да има стегнато и сбито име, което да не изисква съкращения или прякори.

Каракачанската овчарка е интелигентно, смело и привързано към господаря си куче. Към непознати не е дружелюбна, а за правилното и социализиране от значение е ранното възпитание у нея.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment