Как да изберем най-доброто креватче

Когато купувате детско креватче – независимо дали е ново или втора ръка, трябва да проверите дали e безопасно, леснo ли е за монтаж и използване, дали е правилният размер за вас и дома ви, и има ли нужните екстри. Не на последно място, ще искате да отговаря на Вашия стил и бюджет.
бебешки кошари от Baby.Galix.bg
Безопасност
Детските легла трябва да бъдат сертифицирани, съгласно задължителни стандарти за безопасност, но е установено, че се продават и такива, които не отговарят на изискванията. Затова се убедете, че избраното от вас отговаря на указанията.

Дали леглото е достатъчно дълбоко, за да предотврати падане на детето?
Разстоянието от горната част на матрака до горната част на решетката, трябва да бъде най-малко 50 см, когато основата на кошарата е спусната на най-ниското ниво. А когато е повдигната на най-горното ниво, дълбочината трябва да бъде 30 см. Не трябва да има опори, които детето ви може да използва, за да се покатери.

Дали матракът приляга плътно навсякъде?
Когато избирате матрак, уверете се, че между ръба му и прилежащата страна на креватчето няма повече от 4 см разстояние, когато е избутан към противоположната страна. По-големите разстояния носят риск от задушаване. Освен това, той трябва да е твърд, понеже меките матраци крият същата потенциална опасност.

Има ли опасности от заклещване на главата или крайниците?
Всяко пространство или отвор в креватчето, трябва да бъде между 5cm и 9.5cm, за да не може бебето да се заклещи или да падне през решетките.

Има ли остри ръбове или изпъкнали части?
Проверете има ли остри ръбове или нещо, което стърчи и може да удари главата на детето или да закачи дрехите му. Закачането за дрехите може да не ви звучи сериозно, но може да бъде притеснително за детето и в най-лошия случай дори да завърши със задушаване.

Лесна употреба
Това е наистина важно, тъй като всяко привидно дребно неудобство, може да се превърне в главоболие за родител, лишен от сън! Ако има подвижна страната на кошарата, тя трябва да бъде обезопасена и лесна за отваряне и затваряне, а не твърде тежка. Трябва да е невъзможно да бъде отворена от детето, но възрастен да може да се справи с една ръка.

Размер
Като се има предвид, че кошарите са създадени за малки бебета, някои от тях могат да се окажат изненадващо големи. Проверете дали размерите на сглобеното легло ще паснат в детската стая. Ще бъде ли достатъчно леко да се вдигне, ако е необходимо? Ще минава ли през вратите, ако трябва да го преместите в друга стая? Ако ще го поставите в собствената си спалня през първите няколко месеца, пространството може да бъде сериозен проблем. Особено ако искате и място за други неща, като например маса за смяна на пелени или столче за хранене.

Монтаж
Някои креватчета отнемат много време, за да се сглобят, тъй като са съставени от много части. Ако ще правите сами монтажа, това ще е от значение. За да бъде безопасна кошарата, всички компоненти трябва да бъдат фиксирани или да изискват използването на инструмент за разглобяване.

Особености, които трябва да имате предвид

Ленти за чесане на зъбки
Това са пластмасови ленти върху дървените ръбове на кошарата, които гарантират, че нито кошарата, нито бебето ще се повредят, ако то реши да ги дъвче, което е много вероятно по време на растежа на зъбките.

Колела
Колелцата правят леглото по-лесно за придвижване, но трябва да има заключващи се спирачки на поне две от тях.

Трансформиращи се детски легла
Трансформацията от кошара в легло в точното време, ще помогне да се предотвратят наранявания, свързани с падане от креватчето. А някои модели могат да бъдат преобразувани в малко кресло или бюро, което им дава още по-дългосрочна употреба.

Токсична боя
Ако е направено преди 1970 г., леглото може да е боядисано с оловна боя, която децата не бива да дъвчат. Ако имате съмнения, сменете леглото или го пребоядисайте. Новите стандарти за качество изискват всяка използвана боя да е безопасна. Затова по-добре се спрете на по-нов модел кошара.
Ако сте бъдеш родител, който очаква първото си дете, може да бъде малко стресиращо всички, неща, които трябва да вземете под внимание само, за да изберете бебешка кошара. Избора на модели наистина е огромен, а в каталога на Baby.Galix.bg на https://baby.galix.bg/кошари-и-легла/детски-дървени-легла ви очаква освен богат избор кошари и опитните им продавач консултанти, които в случай на нужда веднага ще ви помогнат с професионален съвет, за да направите най-добрият избор вас и вашето бебче.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment