Как да изберем и използваме дюбели и винтове

Висящите стелажи, осветителни тела, картини и други красящи неща дома се нуждаят от здраво и надеждно закрепване към стена или към дървен профил. За целта ще са ви необходими здрави дюбели и винтове, с помощта, на които да закрепите елементите към стената. На пазара се предлагат много и най-различни видове дюбели и винтове, за това избирайте внимателно подходящите за вас модели и след това ги инсталирайте с подходящите инструменти.

Видове дюбели

Ето и няколко стъпки при избора и монтажа на дюбели

  • Избор на подходящи видове дюбели и винтове за тях. Важно е да знаете, че според тяхното предназначение се предлагат различни видове дюбели – за гипсокартон, за газобетон, за окачен таван и други. Освен това трябва да бъде наясно, че на гипсокартонени стени няма как да закачите тежки предмети, защото те няма да могат да ги задържат и вероятността от изтърване е много голяма.
  • Вземете универсални пластмасови дюбели, ако планирате да закачате предмети, които тежат по-малко от 6 кг. Най-добре е да търсите комплекти дюбели и винтове, за да бъдете сигурни, че съответните винтове ще паснат на дюбелите и ще се завиват без проблем. Ако обаче те се предлагат отделно задължително ги тествайте като поставите винта в дюбела и проверите дали той излиза от другия край с няколко мм в резерв. Ако това е налице можете да бъдете спокойни, че този винт ще бъде подходящ за този дюбел.
  • Изберете дюбели за гипсокартон ако стените ви са от гипсокартон и планирате да монтирате по-леки висящи неща. Предлагат се специални дюбели, които, след като се поставят перпендикулярно в стената се разтварят като чадър и гарантират по-здраво закрепване.
  • Заложете на здрави дюбели и винтове ако планирате да окачите на стената от средно до тежки предмети. За целта вземете пакет дюбели с високоякостни стоманени винтове. Те са най-добри за закрепване на елементи към дървени греди, дограми или стенни облицовки.
  • Използвайте анкерни болтове за много тежки товари до 200 кг. Специфичното при тях е, че има гайка в края на винта. След като сте поставили дюбела и винта затегнете гайката, за да фиксирате здраво двата материала, които скрепвате.
  • Вземете специални дюбели за окачен таван ако искате да закрепите елемент към тавана. За разлика от другите видове дюбелите, тези за окачен таван имат две метални крила. Когато ги поставяте трябва да ги проврете през дупката затворени, а след това крилата ще се разтварят докато затягате винта.
  • Изберете свредло с размера на дюбела. Задължително избирайте свредла с размера на дюбела, защото ако направите по-широка дупка дюбела ще се измъкне и закрепването ще бъде нестабилно. Ако не разполагате с бормашина можете да използвате и пирон, който също трябва да бъде със съответния размер.
  • Маркирайте точното място, където искате да поставите дюбелите. За разлика от дупките от пирони, тези от дюбели изглеждат грозно на стената и грешно създадени такива ще трябва да се запълнят, а това ще отнеме време и ресурс. За това вземе нивелир и внимателно отбележете къде точно искате да направите дупките като внимавате да са в една права.
  • Когато пробивате дупка в стената задължително се уверете, че тя ще бъде малко по-дълга от дължината на винта. След това поставете дюбела в дупката, така че да потъне изцяло в стената с помощта на отвертка с плоска или звездовидна глава завийте винта в стената.

Сега, когато знае как най-точно и бързо да изберете спрямо вашия проект дюбели може да откриете необходимите ви на http://itt.bg/bg/продукти/крепежни-елементи/дюбели и да преминете към монтажа на вашата нова картина, етажерка или друг декоративен елемент, който да краси вашия дом.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment