Качествени соларни панели и тяхното приложение

От опита ми със соларни панели, мога да кажа, че ако соларният панел е произведен добре и се е получил качествен продукт, той ще си работи добре дълги години. До момента не съм срещал фотоволтаичен панел, който да е дал проблем.

Качествени фотоволтаични има както китайски, така и немски и български. Немските ако намерите някъде такива, вероятно са и с на прилична западноевропейска цена. Български има и са на една пловдивска фирма, а китайски си се внасят и използват от години.

Един качествен фотоволтаичен панел се познава по това, ако цвета на всички клетки е на поне едно 90% процента еднакъв, няма по-светли сектори, няма прегорели клетки с кръгове с различен цвят или сцепени на две части соларни клетки в самия соларен панел.

Фотоволтаичните панели намират приложение най-много на места които са отдалечени от нормалната електрическа далекопреносна мрежа. Могат да се използват за зареждане на акумулатори, като за това се използва контролер към който се свързва соларния панел и контролира волтажа и защитава различните компоненти на соларната система.

В зависимост от приложението малки соларни панели могат да се използват за малки акумулатори за СОТ – 5W соларен панел, 10W, 20W. Като 15W и 35 ватови фотоволтаични панели са достатъчни за използване към система за осветление. По-големите панели от 35 вата и 60 вата например, могат да дадат достатъчно ток на системата и за малък телевизор или лаптоп.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment