Качествени категории кожа за тапицерия на мебели

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Качествени категории

 

Обикновено по цял свят, думата кожа означава само едно – естествена (натурална) кожа, а определения като изкуствена кожа, полу-естествена кожа, еко кожа и подобни, си имат конкретни наименования. Естествената кожа е натурален продукт. За тапициране на мека мебел, се използва предимно говежда кожа с площ над 3,50 м². Всички кожи предлагани от Маддалена ЕООД са със средна площ 5,20 м².

 

Кожите за мебели се разделят на различни качествени категории, артикули и цветова гама.

 

Пълно лице – анилинова. Кожа без каквато и да било механична корекция, без покривни довършителни работи, при която максимално са запазени оригиналните характеристики на кожата на животното. Довършителният процес е ограничен само до постигане на желания цвят с натурални масла и пигменти, без запечатване на повърхността. За този артикул се подбират само най-качествените кожи.

 

Пълно лице – полуанилинова. Това е натурална кожа, много близка по стойност, но с лек, почти незабележим слой от финализиращи полимери, които маскират минимални дефекти по лицевата повърхност.

 

Коригирано лице. Естествени кожи с леки, но видими дефекти, които биват отстранени с лек механичен шлайф и в последствие биват финиширани със запечатващи полимери и пигменти.

 

Шлайфано лице. Кожи с видими дефекти, които се подлагат на механичен шлайф до отстраняването им, след което цялата площ се шегренира на преса, като целта е поне визуално да се възпроизведе до голяма степен естественият вид на кожата. Накрая се финишира с натурални смоли и пигменти.

 

Набук – артикул при който, естествената кожа е финно шлайфана, за да се постигне ефектът на кадифена повърхност.

 

Шпалт – на определен етап от предварителната обработка, кожата се цепи на два (или три) слоя – лицев и шпалт (и подшпалт). И едното и другото е кожа, но са със съществени различия по отношение на техническите си характеристики и съответно като себестойност. При шпалта, се извършват почти същите операции, както при кожата с шлайфано лице, а и визуално почти не се различават, но механичните му показатели са значително по-ниски. Тези показатели могат да бъдат подобрени до известна степен с термично полагане на допълнителен слой от полиуретан. Така полученият продукт е известен като By Cast или още Сплит. Той е с много добро съотношение качество – цена и е лесен за почистване. Използването на определението “естествена кожа’” при By Cast-а обаче се счита за изопачаване, а в някои страни като Обединеното Кралство и Нова Зеландия, не е разрешено.

Вижте още информация и богат избор на естествени кожи на сайта на Маддалена – www.koja.it

 

 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment