Изработка на лого за целите на бизнеса

February 15, 2017 | Автор: | Публикувано в Маркетинг, Услуги

Изработка на лого за целите на фирмения бизнес се прави често пъти машинално. Процеса по изработване на лого е колкото творчески, толкова и занаятчийски. В едно лого компанията търси представително лице, начин да се хареса и запомни от конкуренцията и потребителите, както и средство за изразяване на една строго индивидуална самоличност на бизнеса. За целите на един бизнес логото минава през следните фази на развитие, за да добие в крайна сметка своята уникална индивидуалност:

  • Замислено, създадено и функционално просто – може би, точно простотата, която виждаме в едно лого, го прави толкова атрактивно. На пръв поглед изглежда супер лесно да бъде направено нещо подобно, но усилията и мисълта, която изисква са много по-големи в действителност. Да разгледаме логата на Макдоналдс или Епъл например. Те са много изчистени по форма, информативност и цвят, но пък не бихте си представили друга фирма да стой зад тях нали? Именно семплия, но мощен замисъл е средството, което отвежда едно лого до неговата успешна представителност.
  • Шрифт, цвят, размер и визия – Изработка на лого се води от много неща. Баланса на всички тези неща в определени пропорции е важен. Когато един елемент от дизайн на лого натежава над друг и взема превес, значи баланса е нарушен и функционалността ще пострада от това. Визията се възприема буквално зрително, но и мисловно подсъзнателно. Дори и само най-лекия дисбаланс, би спомогнал за погрешно послание и представяне. Важно е шрифта да е четлив, гъвкав и винаги добре представен. Тук правилото за максимална опростеност отново е в сила и въпреки размерите си, логото винаги трябва да има блестяща и отчетлива визия.
  • Винаги черно-бялото е индикация за цвят – сега нека си представим лого, като това на гиганта Кока-Кола. Просто комбинация на бяло и червено, с един уникален надпис – не много повече. Ако си представим черно-белия вариант на логото, то той не отстъпва по нищо на цветния. Висшата форма на проверка за едно лого е балансираната му визия в черно и бяло, за да се убедим, че и цвета му е подходящ. Преливане, сливане и разделяне са позволени при изработка на лого, но за динамични уебсайт лога, статичните имат други цели на въздействие и минимализъма им е необходим, за да са кристално ясни от към послание. От финансова гледна точка, за печат многоцветните лога са доста по-скъпи. Комбинацията на до два цвята е оптимална за качество и функционалност.
  • Комуникация с тълпата и векторна безупречност – векторните варианти на лога са с най-добро качество. При тях размера, резолюцията и качеството на изображението не са от значение, защото винаги и при всякакви ситуации са безупречни. Често при голямо увеличение на логото, за целите на плакати, фолиа, транспаранти и билбордове – изображение, което не е векторно стой меко казано непрофесионално изработено. От друга страна една изработка на лого изисква комуникативна връзка с клиенти, потребители, партньори и конкуренти. Логото е неразделна част от визията и корпоративната идентичност на един бизнес и компания и като такова, то трябва да е в унисон с рекламните и маркетингови стратегии. В противен случай, то е просто една графика и толкова.

Задайте си следните въпроси и ако отговорите ви са утвърдителни, то логото ви е в добра насока на изработване!

Изработеното за вас лого добре ли изглежда в черно и бяло, ако да то значи е добро!

Логото на фирмата ви носи ли нейния уникален отпечатък и послание към аудиторията, ако да значи е функционално!

Добре ли изглежда фирменото ви лого на бял фон, а след това и на черен, ако да то формата, баланса и изграждането му са в добра посока!

Когато използвате логото си вертикално или хоризонтално разтеглено, губи ли то качествата си и отчетливостта си? Ако да, то не е добре замислено!

Изработка на лого за фирмата ви, може ли да се скицира бегло за секунди от непрофесионалист, ако да то логото ви е уникално и запомнящо се!

В логото ви има ли най-много два шрифта? Да – значи е семпло и това е добре! Изчистената визия винаги е по-лесна за помнене и разпознаване.

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.