Изчистете фурната бързо и лесно

February 13, 2015 | Автор: | Публикувано в Дом и семейство

Фурната във всяка кухня понася множество поражения от приготвянето на храна. По нея остават какви ли не хранителни остатъци, които доста трудно биват премахвани. Петната загоряват и това допълнително затруднява домакините, когато започнат да почистват печките си.

При покупката на препарат, гледайте той да е силен обезмаслител. Напръскайте обилно фурната и оставете течността да подейства около 10-15 минути. След това може да се наложи да поразтъркате упоритите наслоявания с гъба, напоена с обезмаслителя.

Важно е да премахнете хубаво препарата, за да не попадне в храната на семейството ви и да не причини неприятни последици. Минете няколко пъти с влажна кърпа с чиста вода, за да се подсигурите добре.

Ако не желаете да употребявате препарат, можете да прибегнете към бабините рецепти. Все пак едно време не е имало толкова много почистващи средства, които да помагат за премахването на мръсотията във фурната.

За целта ви е нужно да прибегнете към оцета. В една купичка, чаша или друг подходящ съд налейте 1 ч.ч. оцет и го поставете във фурната. Включете я да загрява, докато оцета не започне да ври.

Неговото действие се състои в това, че пръските в резултат на кипенето ще разградят наслояванията и ще ги направят лесни за отстраняване. Оставете съда за около 10 минути във фурната и след това го извадете.

С гъба или мека кърпа минете по стените на уреда и ще видите, че тази стара рецепта наистина помага ефикасно. Ако все още има упорити петна, ги разтъркайте хубаво с гъба и оцет. Накрая отново минете с чиста кърпа, напоена само с вода. Този метод е напълно безвреден и безопасен.

Друг вариант за почистване на фурната е да си направите гъста каша от сода бикарбонат и вода. С помощта на четка (стара четка за боядисване на коса или четка за зъби) нанесете сместа по загорелите участъци и всички стени.

Содата трябва да престои близо половин час, за да проникне дълбоко и да разгради налепите. След това с помощта на кърпа или гъба напоени с вода я отстранете.

Като превантивна мярка за редовно почистване на фурната ви препоръчваме след всяко нейно използване да я минавате с гъба напоена с оцет. Така ще си спестите много усилия при основното и почистване.

Оставете своя коментар

Трябва да влезете в сайта за да оставите своя коментар.