Изборът на подходяща входна врата

image002Когато монтирате нова входна врата, може би си мислите , че възможностите за избор са ограничени до стомана, дърво или композитни материали. Това по принцип е вярно, но в рамките на всяка една от тези три категории има някои различия, които ще влияят на начина, по който вратата ще функционира и колко дълго ще изглежда страхотно.

Първото нещо, което трябва да се разгледа, е на какви атмосферни влияния ще бъдат изложни новите входни врати. Трябва да се разучи много внимателно трайността на материала и качеството на изолационните свойства за да се уверите, че вратата ще може да издържи на въздуха и влагата.

  • Стоманени врати

Изработени с вътрешна рамка от дърво или стомана, кухините на повечето метални врати са пълни с пяна с висока плътност за изолация. Завършени са обикновено с  поставено при висока температура полиестерно покритие. Високият клас врати имат винилово покритие за подобрена устойчивост на атмосферни влияния, а понякога дори и дървен фурнир, който може да бъде боядисван или лакиран.

Ако са изложени на пряка слънчева светлина, някои метални врати могат да поемат толкова много топлина, че да бъде неприятно да се докоснат. Металните входни врати също са по-малко енергийно ефективни, отколкото дървените или композитните. Високите или ниските температури могат да се провеждат до вътрешната повърхност, освен ако няма прекъсващ термо мост, включен в конструкцията на вратата.

  • Дървен материал

Един популярен избор поради естетически причини. Дървените врати се предлагат в голямо разнообразие от видове и могат да бъдат покрити с почти всяка боя или цвят. Някои стандартни дървените врати са действително лист от естествен фурнир над сърцевина от инженерно дърво, което им помага да се противопоставят на свиване, подуване и деформиране, а това е често срещано при масивните дървени врати.

Дървените врати са най-ефективни, когато са монтирани на защитено място. Освен ако не са под навес или намиращи се в сенчесто място, собствениците им ще трябва да изпълняват множество дейности за поддръжката и деформирането ще бъде проблем. По принцип, дървените врати със сложни форми, по-дебели и по-широки рамки, и дебели панели обикновено са с най-доброто качество.

  • Композитни материали

Здрави и почти неизискващи поддръжка (освен когато са поставени директно на лошото време), тези врати могат да имитират външния вид на масивна дървена врата. Обикновено са направени от моделирани плоскости от MDF върху конструкция от дървени или метални рамки , тези врати имат полиуретанова пяна за изолация. Композитните врати обикновено имат най-дългата гаранция от трите материала.

  • Други фактори

Докато всички материали имат незначителни различия по отношение на енергийната ефективност, най-важното нещо, което ще определи колко добре функционира вратата, е уплътняващата и изолационна ѝ функция. Входните врати са основна естетическа част от всяка къща. А в по-малки жилища може да бъдат и главна част на вентилационната система. Отделете време, за да проучите вариантите и ще откриете идеалният за вас.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment