Избор на най-подходящото моторно масло за през зимата

Поддръжката на колата невинаги трябва да бъде скъпо удоволствие, стига да решаваме проблемите на автомобила по един универсален и адекватен начин. Този подход има присъщи ограничения. Дали това се отнася и за двигателното масло?

Много шофьори, преди да падне първият сняг, си задават въпроса: “Зимата трябва ли да сменя маслото?” На този въпрос, при определени условия може да ви бъде даден положителен отговор. По-любопитните потребители на автомобили вероятно си задават и въпроса: “Защо?” Ще се опитаме да обясним в следващия текст.

За начало – малко история.

Някои шофьори мислят, че смяната на маслото през зимата е по-скоро вид мода, отколкото нещо наистина нужно, нещо както смяната на гумите през зимата и лятото. Много хора все още смятат, че това е прищявка и опит на производителите да спечелят колкото е възможно повече. Други пък са на мнение, че най-добрият вариант е просто да сменят маслото на определен брой километри, независимо колко време ще отнеме, за да постигнете препоръчвания интервал. И двата варианта не са никак далеч от истината.

Дори преди Втората световна война, точно в началото на 30-те години на миналия век, известният производител на моторни масла Mobil уверил, че новата им серия много сезонни масла Mobiloil Arctic осигурява лек старт през зимата и оптимално представяне при неблагоприятни атмосферни условия. Това датира на повече от 85 години. По този начин мнението, че това е модерно изобретение на маркетинга, не се подкрепя от фактите.

Производителите препоръчват смяната на маслото през зимата и лятото. Маслото подходящо за летните температури не може да осигури подходящи условия на работа при много ниски температури, но от друга страна, това не означава, че зимното масло не е в състояние да се справи с високите температури – според уверенията, това масло работи чудесно дори при нагряване до 200 градуса по Целзий.

Разбира се, според днешните стандарти това е малко ниска граница, тъй като най-добрите масла, които се използват в спортните автомобили трябва да се справят с температури, често надхвърлящи дори 300 градуса по Целзий. Най-важното обаче е, че още през 30-те години на двадесети век е имало разделение между зимните и летните масла.

Смяна на масло

Смяна на маслото преди зимата? Има логика!

Качеството на маслото в двигателя е много по-важно през зимата, отколкото през другите сезони. Температурните условия не са толкова крайни по това време. За двигателя много ниска температура има фатален ефект – особено при стартиране на колата. В такива моменти качеството на маслото е от решаващо значение. Много експерти гарантират, че през зимата най-добрият избор е синтетичното масло, което е за предпочитане пред полусинтетичните и минералните масла. Тези, на свой ред, се справят по-добре през лятото при по-високи температури.

Така че, ако всеки ден използваме полусинтетично или минерално масло, подмяната със синтетично масло преди настъпването на зимата може да бъде много добра идея. Освен това, моторното масло губи параметрите си с всеки изминат километър. Излага се на високи температури и се окислява. Резултатът от това е промяна на физикохимичните свойства.

Какво е заключението? Е, загубената производителност води до влошаване на нискотемпературните свойства. От тях зависи ефективната работа на автомобила през зимата. Синтетичните масла се разграждат по-бавно, за да могат да издържат по-дълго оптималните параметри на работа.

Синтетично масло ли е най-добрият избор през зимата?

Синтетичното масло е най-доброто решение за шофьорите, които често използват колата през зимата. Ако производителят на автомобила препоръча използването на такова масло за двигателя, който работи под капака на даден модел, не би трябвало да се притеснявате да го замените.

Съвременните синтетични масла не само по-високи, но и в средата, след като автомобилът стартира бързо, достигат до главата на буталото, крайните лагери и други далечни точки на смазването. За сравнение, минералното масло при ниски температури дори се нуждае от няколко секунди, за да достигне точната температура и следователно оптималната плътност и вискозитет, подходящи за защита на всички компоненти на двигателя.

Ако използвате рядко колата си и с нея изминавате някъде около 20 000 километра годишно няма да е задължително да смените минералното си масло със синтетични. Ако обаче използвате ежедневно автомобила си и често изминаваме с него стотици километри и стартирате двигателя си няколко пъти на ден, то една стандартна смяна на маслото ще бъде много желателна.

Затова ако сте активен шофьор най-добре е редовно да проверявате нивото на маслото и да го сменяте по-често. В каталога на с масла на Autoo.bg ще откриете голямо разнообразие от различни видове масла подходящи за всички марки и модели автомобили.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment