Избор на фотограф за нашата сватба

 

Избор на фотограф за нашата сватба

Как се избира сватбен фотограф?  Сватбен фотограф се избира със сърце.

 

Разсъждаваме си с един приятел как човек си избира сватбен фотограф? И се почват едни приказки – фотографът трябва да е креативен, да има опит в сватбената фотография, да има хубав фотоапарат и скъпи обективи. И изведнъж, разбрах че… сватбен фотограф се избира със сърце. И го казвам аз на приятеля, а той, като ме зяпна… 🙂

Сигурно съм се развълнувал нещо, че да ги говоря такива. Ако потърсите в интернет има достатъчно статии от прочути и не чак толкова сватбени фотографи, които надълго и нашироко обясняват как да си изберем

        сватбен фотограф,

като гледаме внимателно какви апарати и обективи използва, как трябва да изгледаме негови снимки от най-малко три сватби, защото фотографите Ви показват само най-доброто, което са сътворили, а не всичко и т.н.

Ето и от мен няколко практични критерии, които можете да използвате при избора на сватбен фотограф. Най-важният критерий за мен е да Ви допада

        стила на снимане

на сватбения фотограф. По-голяма част от фотографите имат сайтове от които може да придобиете представа за творчеството на всеки от тях. Тук преценката е най-субективна. Харесваното от Вас може да не допада на останалите. Примерно, ако Ви допадат по-нестандартни снимки, вероятно ще се наложи да изслушате критиката на по-консервативните около Вас, че избора Ви на фотограф за вашата сватба е неподходящ. Но все пак се омъжвате (жените) Вие, а не даващите съвети роднини и приятели.

Решението си е Ваше!

       Цената

обикновено е най-ограничаващия всички критерий при избора на сватбен фотограф. Сигурен съм, че всеки сватбен фотограф (включително и аз) може да Ви изнесе една дълга лекция, защо цената му за заснемане на сватба е …. . Защото е (съм) инвестирал много пари, време, усилия, защото времето, което отделя за компютърната обработка на сватбата Ви, превишава в пъти времето за което е я заснел и т.н. и т.н.

Цените на сватбената фотография варират в широки граници– например в София те са доста пъти по-високи, отколкото в малко градче, примерно с 10 000 жители. Трябва да имате предвид, че при наемане на сватбен фотограф от друго населено място е нормално да поемете разходите му за гориво и евентуално за хотел.

Има, разбира се вариант, снимките да Ви излязат без пари, но със съответните последствия. 

Вземете решение за наемане на сватбен фотограф задължително след

       среща с него.

На тази среща е мястото, където можете да му зададете своите въпроси. Ето и някои от тях с които да започнете:

– Какво получаваме срещу предложената цена? (Не винаги високата цена означава адекватно качество. Но и ако цената е много ниска, каква е причината за това?)

– Колко е капарото, което трябва да заплатите?
– Заплаща ли се допълнително заснемането извън уговорените часове и колко ще Ви струва?

– Кога ще получите диска със снимките си или албума?
– Ако сватбата е извън града в който работи фотографа, какви са разходите за гориво, които трябва да заплатите?

   След това разкажете на фотографа как сте планирали сватбата си. Важно за него ще бъде колко време сте планирали за гражданския, църковния брак, фотосесията, къде искате да се проведе тя, какви снимки очаквате… Всичко има значение за професионалистът, който обича работата си.

   И най-накрая погледнете фотографа в очите и решете. Искате ли 12 часа той да бъде до Вас във Вашия сватбен ден. И най-прехваленият фотограф в света, няма да може да направи снимките за които мечтаете, ако не се чувствате конфортно с него, ако не можете да се отпуснете и да сте естествени.

     И все пак сватбен фотограф се избира със сърце!

 

Светослав Кръстев, http://artburgas.photography/

 

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment