Избирайте разумно агенция за недвижими имоти!

December 14, 2013 | Автор: | Публикувано в Услуги

В нормалните страни брокер на имоти не е срамна работа! Лошото е, че в страната, в която живеем няма яснота относно това, каква е работата на агента на имоти, или за какво точно му се плаща…и не рядко има резон в съмненията…

Бъдете внимателни С ИЗБОРА НА БРОКЕР

• Потърсете информация, относно фирмата, която ще поеме търсенето на имота ви.

• Проведете личен разговор с човека, който ще се заеме с вашия имот.

Искайте от агента да ви обясни :

• предстоящите стъпки една по една– всеки един етап на процеса– от идеята до ключа

• в какъв прогнозен срок ще бъде осъществен целият процес – от предварителното търсене, през огледите, до финализиране на самата сделка

• какво трябва да осигурите вие– като документи, време, ангажираност

• какви са задълженията на персонално отговарящия за вас служител – конкретно изброени, а също за какъв срок е  възможно да бъдат поети и изпълнени

Не вярвайте само на разговорите по електронната поща – колкото и подробно да сте изброили желанията си – нищо не е по-добро от разговор. При всички случаи поискайте личен разговор! Вие сте в правото си! Да подберете, кой да поеме вашето търсене – както компанията, така и поименно брокер от компанията.

Ако търсенето не върви… В случай, че отношението или качеството на работа на предложения агент не ви допада – свържете се с управителя на фирмата и поискайте друг брокер, който да започне търсенето, или тотално потърсете друга фирма.

Откажете тутакси брокера ако:

Ви губи времето с оферти, които нямат допирни точки с вашите изисквания /при положение, че вече сте пояснили какво желаете/ .

Има наглостта да ви предлага огледи срещу пари и заедно с това ви води на оферти, които не кореспондират с вашето търсене.

Вече са минали няколко седмици, а той не ви е предложил за оглед нищо, което да подхожда на предварително обявените от вас критерии.

Ви иска капаро за каквито и било разходи, неописани в договора помежду ви – за транспорт, режиини, адвокат и пр. Това е абсолютно неудачно! За това вие плащате комисиона и нейните параметри са изяснени в договора между вас и агента.

Изисква комисиона предварително – преди да е намерил правилния имот, даже да е уверен, че ако не намери имот – ще ви върне парите