История на тапетите

Рядко някой днес ще се запита от къде идват тапетите. В дома, всеки от нас има такива или поне е имал. И днес те са все така модерни, актуални, пленителни и обаятелни. Тапети съществуват във все по-голямо разнообразие и ако не сте си давали отговор на тяхната история, то ние сме подготвили кратка информация, която е добре всеки да прочете, преди да се запъти към магазина за нови тапети .

Ето и нея:

В общи линии, точна година и дата за появата на първи тапети не може напълно да се даде. Това е така, защото липсва такава, а защото въпросът, както и първият им създател са спорни.

Сред запознатите и занимаващи се в областта със създаване и изработка, както и украса на различни тапети е известно, че те за първи път се появяват в Древен Китай.

Като причина за появата им едни залагат на азиатската страна, поради факта, че там се появява и първата хартия. Освен тапети и хартия, Китай от край време била и производител и създател на лепило за оризова хартия, която в древни времена служела за облепване на стени на къщи. Това се случило през далечната 200 г. пр. Хр. Китайци, украсявали домовете си с платна от оризова хартия, а върху тях рисували цветя, птици, пейзажи, религиозни символи и т.н.

За първи данни от появата на днешните познати ни тапети, в Европа е известна годината 1509. Тогава се появява най-ранният фрагмент на тапет, който е открит в “Кристи”, колеж в Кембридж, Англия. Само след един век тапети се появили и във Франция. Към главната гилдия от хората, занимаващи се с лепене на тапети, били група ентусиасти, които превърнали тази дейност в професия или занимание, на което всеки днес може да се научи.

Та в далечната година във френската държава се използвали малки платна за декорация на тапети.

Днес тапетите са станали чудесен, красив и ефикасен начин да нагласим домовете си, превръщайки ги в прекрасни картини показващи настроения, озаряващи с топлина, ведрост и настроение.Също така са възможност за създаване на индивидуалност във всяко помещение

Днес един от модерните начини да се направи едно помещение е комбинация между стена облепена с тапети и стена измазана с латекс, следвана от нотки на цветни тапети и отново едноцветен латекс.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment