Интересни факти за ръчните часовници

С изобретяването на смарт часовника става все по-трудно да се пише за традиционните ръчни часовници. Така че решихме да го направим, преди хората да забравят напълно какво е това!

Ето най-интересните факти за часовника, които трябва да знаете. Някои от тях със сигурност ще ви изненадат.

 

 1. Първият ръчен часовник е създадена от жена. Това е унгарската графиня Коскович, която поръчала на Антони Патек (бъдещия създател на марката за часовници „Patek Philippe“) часовник, който може да се носи на китката. Разбира се, първият ръчен часовник приличал повече на бижу, отколкото на часовник, с огромен диамант на гърба и златна резба. Но така е изобретен ръчния часовник в далечната 1868 година.
 2. Мъжете започват да носят мъжки ръчни часовници (които дълго време са били предимно женски аксесоар) едва по време на Първата световна война. По това време „Eterna“ започва серийното производство на часовници с аларма.
 3. Първият електронен ръчен часовник е проектиран от щатската марка за часовници „Hamilton“, благодарение на научно-фантастичния филм „2001: Одисея в космоса“. LED дисплеят наистина бил нещо изключително за 70-те години на миналия век.
 4. Механичните часовници не са толкова точни, като тези с кварцов механизъм. За съжаление красотата на механичните часовници не може да им помогне да не изостават или избързват с 2-3 секунди в рамките на един час. Дали това е драматична неточност ще решите вие, но и кварцовите часовници също нямат 100 % точност.
 5. Ръчните часовници Cesium 133 са по-точни от атомните, защото използват радиосигнал на американското правителство. А презареждащите се литиеви батерии им помагат да запазят точността.
 6. Жак Ив Кусто е първият, който превръща Rolex Oyster Perpetual Submariner в модна тенденция в документалния си филм “The Silent World”, излязъл по екраните през 1954 г.
 7. Сър Едмънд Хилъри, първият човек изкачил връх Еверест през 1953 г., е носел часовник Rolex Explorer, който може да издържа на температури от -45 ° С до +80 ° C.
 8. Таймер за яхти или ветроходен часовник е специален мъжки спортен часовник за състезания по море. Той има десет минутно обратно отброяване за подготовка за състезанието, както и 5-минутно финално броене.
 9. Първият джобен часовник с две часови зони е представен през 1853 г. от Tissot.
 10. Първият самонавиващ се ръчен часовник принадлежи на компанията за часовници „Rolex“ – Rolex Perpetual (1931).
 11. Първият часовник с вечен календар е изобретен от „Patek Philippe“ (приблизително през 1925-те).
 12. Благодарение на така нареченото “Циклопско око”, известно като лупа, можем да видим по-лесно датата на ръчния си часовник. Концепцията е въведена в началото на 50-те години на миналия век.
 13. Олимпийските игри през 1964 г. виждат появата на първия ръчен часовник от кварцов кристал. Новият часовник е изобретен от „Epson“, който помага за поръчката на „Seiko“.
 14. Както американските, така и съветските астронавти носели часовници Omega Speedmaster по време на срещата Аполо-Союз. Астронавтите от НАСА 7 Аполо носят Omega Speedmaster също и по време на тяхната мисия на Луната.
 15. Забелязали ли сте някога, че всички часовници на витрината на магазина ви се “усмихват”? Те са настроени да показват т.нар. „Happy Time“: на 10 часа и 10 минути или на 2 часа без 10 минути.
 16. Главният герой на известния телевизионен сериал „Д-р Хаус“ предпочита да носи часовници Casio G-Shock. Този часовник е първият, който е бил тестван срещу удари и успешно е преминал теста. Пуснат е от 10 метра височина без да се счупи.

Това бяха най-интересните факти за ръчния часовник, които избрахме за вас. Ако знаете други интересни факти за часовника, оставете коментар. Надяваме се, че сте се харесали статията.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment