Инструменти, в комбинация с измервателната ролетка

РолеткаВ ежеднавната работа на майстора се налага често да оразмерява и разчертава детайли, конструкции, да отбелязва разстояния и нива, да чертае ъгли, да маркира серия отвори и много подобни дейности, свързани с пренасяне на информацията от чертежа в релнии действия.

За да сме прецизни в измерванията си, често ни се налага да използваме различни измервателни уреди. Най-често това е измервателната ролетка. Да, тя е един доста полезен и необходим за работа инструмент, но в комбинация с други уреди и инструменти можем да постигнем още по-голяма ефективност и по-добър резултат в рабатата си.

Нивелир

Съществуват много различни видове нивелири, които ще се опитаме накратко да обобщим в няколко групи.

  • Това са добре познатите на всички класически или стандартни нивелири. Изработени обикновено от правоъгълен алуминиев профил, в който са монтирани една или повече капсулаи с балонче. Те могат да са различно дълги – според предназначението и потребностите.
  • Следваща група може да формираме от специални нивелири. Тук можем да отнесем стандартните класически нивелири с подобрения, като допълнителни капсули (либели), либели с променящ се ъгъл (въртящи се либели). Друго подобрение е например магнитната система, която е добре позната и използвана от майсторите, особено за монтаж на гипсо-картон, ламаринени въздуховоди, стоманени тръбопроводи, метални конструкции и др. Магнитната система позволява закрепване на нивелира към метал, което значително улеснява работата, освобождава ръцете за други дейности и не на последно място пести време и втори помощник.

За да добиете представа за какво говорим може да видите един типичен специален нивелир STABILA Series 81 SV Torpedo REM W45:

  • Електронните нивелири. Днес развитието на новите технологии естествено намира приложение и при инструментите. Както и стандартните нивелир, електронните са със същото приложение – за хоризонтално, вертикално подравняване, нивелиране над глава и до желан ъгъл. То обаче са изключително удобни и лесни за използване. Можете да намерите такива с акустично следене на наклона, което всъщност е звуков сигнал, който се променя с промяна на наклона (за сравнение можем да го оприличим на системите за паркиране – „парктроник“ при автомобилите). Вие следите отклонението на дигитален екран (а в някои модели те дори сa два), който е осветен за по-добра видимост при сумрак или в лошо осветено помещение.

Мастар

Мастарът един от най-подценяваните инструменти. „Защо трябва да си купувам мастар, когато мога да използвам дървена летва, винкел или ламарина?“ Ами отговорът е много лесен – „За да не се налага да преправяме всичко отново, за да спестим време и пари, както и да не правим компромиси с качественото изпълнение“. Това има смисъл, нали? Качествените инструмент ни се изплащат многократно. Някои мастари вече дори се произвеждат с вградени либели и сами по себе си представляват нивелири.

Лазерна ролетка

Там където, възможностите на обикновенната лентова ролетка се изчерпат идва на помощ лазерната измервателна ролетка. С нея можем да измерваме с относително голяма бъзина както кратки разстояния така и дължини до 100 и повече метра. Точноността на измерването също не е за пренебрегване. Спокойно можем да отбележим, че принципите на измерване в областта на строителството не са се променили съществено през годините. За това време са се променили само материалите, монтажните системи, промишлените отрасли, повлияни от времето и разходите. Днес вече използваме измервателните лазерни прибори, които масово се предлагат на пазара. Една качествена измервателна лазерна ролетка е непример LD 320 на немската марка Стабила. Тя е с 8 функции, разстояние на видима линя 40 м (с рефлекторна пластина до 50 м и червен лазерен диод. Предлага всичко, от което се нуждаем. Бързина на измерване и лесен за обслужване. Лесен за четене благодарене на големите цифри и осветения екран. Здраво тяло с удъроабсорбиращ корпус. LD 320

Прав ъгъл

Друг такъв инструмент е правият ъгъл, познат ни още, като дърводелски прав ъгъл. Основната цел на този инструмент е да ви помогне и гарантира, че компонентите с които работите са перпендикулярни, или под прав ъгъл един спрямо друг. В допълнение, повечето ъгли служат за измерване подобно на ролетка. По едното си рамо могат да бъдат разграфени в сантиметри и милиметри. Правия ъгъл намира широко приложение, в производството на мебели например. От там идва и наименованието му „дърводелски прав ъгъл“. Зидарите също често използват правия ъгъл по обясними причини …

В заключение оставяме изборът на инструменти и тяхното комбиниране на Вашето въображение. Не забравяйте, че работата с качествени инструменти е не само удоволствие но в крайна сметка пести време и пари.

Автор: Е-shop-bg.eu

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment