Идеи за разходка около София

Отдих и туризъм

Разходките сред природата са чудесен начин да се разтоварим от напрегнатото ежедневие. Дори ниските температури не трябва да ни спират да прекарваме повече време навън. Стига времето да е тихо, снегът и студът не са причина да си стоим у дома.

Несъмнено столицата ни предоставя десетки възможности за разходка и отдих, но ако нашата цел е да бъдем по-дълго сред природата, е по-добре да се насочим към възможностите извън самия град.

Вижте нашите предложения за разходка около София, които несъмнено ще ви вдъхновят да обуете туристическите обувки, да облечете термо якето и да напълните раницата с вкусотии:

  1. Геопарк Искър – Панега – на част път от София

Ако дългите разходки сред буйна растителност и зеленина, докъдето ви стига погледът, са вашата страст, Геопаркът определено ще ви хареса. Той предлага богато разнообразие от забележителности, включително впечатляващите карстови извори Глава Панега.

 Те се намират на няколко километра от град Луковит и датират още от римско време. Не далече от мястото са открити останки, които свидетелстват за използването на извора от римляните.

Днес комплексът е изцяло обезопасен с дървени мостове и платформи, така че да разхождате спокойно. На територията на Геопарка има много какво да се види, затова си отделете повече време.

  • „Пътеката на здравето” край село Кладница – на 30 минути от София

Още едно страхотно предложение за почивния ви ден, ако жадувате за свеж въздух и зеленина. „Пътеката на здравето” ви предлага чудесна разходка в гориста местност, а намиращата се наблизо река ви дава възможност за страхотни снимки.

Лесно ще се ориентирате накъде да вървите, а на много места има пейки, където да си починете. Самият маршрут не е изморителен, а в неговия край има и хижа, предлагаща храна и напитки.

  • Драгоманско блато – на 30-40 минути от София

Благодарение на дървените платформи, можете да се разходите сред буйната растителност и над блатната вода. От наблюдателната кула пък ще видите невероятната панорама на местността.

  • Язовир Искър – на 60 минути от София

Язовирът е чудесна гледка през цялата година, а по пътя до него има много забележителности, които заслужават вниманието ви – местността „Щъркелово гнездо”, ветроходната база, комплекс Камелот.

За да стигнете до язовира, ще се наложи да повървите около час, но там със сигурност има къде да презаредите силите си и да отдъхнете.

Разбира се, има още десетки възможности за разходки около София, на които можете спокойно да вземете цялото си семейство.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment