Храни за красива кожа

Храни за красива кожаКогато става дума за здравето на кожата, избора на правилните храни за консумация е от особено важно значение. Храните, които организма ни приема, оказват своето влияние не само върху кръвното налягане и нивото на холестерола, а също така дават своето отражение и върху здравето на кожата. Повечето жени ползват различни кремове и серуми, които спомагат за красотата на кожата отвън, но също така е необходимо да подхраните самия организъм и отвътре. Световно известен факт е, че за да сме красиви трябва да се храним с разнообразни храни от всички групи но това, което е по-малко известно е, кои точно са най-добрите храни за спомагащи да се радваме на красива кожа.

Риба и ядки
Особено важни за сърцето са Омега 3 мастните киселини, които от своя страна оказват и благотворно влияние върху кожата. Те представляват група от няколко полинаситени мастни киселини, като най-важните от тях алфа линоленична киселина (АЛК / ALA), ейкозапентаенова киселина (ЕПК / EPA) и докозахексаенова киселина (ДХК / DHA) не се синтезират самостоятелно в тялото. Един от основните източници на омега 3 са рибите, които живеят в студени водоеми, като сьомга, риба тон, скумрия, треска, както и различни видове ядки, като орехи, лешници, бадеми, ленено масло, а и някои зелени зеленчуци като листното зеле. Приема на тези продукти изключително много спомага за съхраняването на клетъчните мембрани на кожата и по-този начин я прави далеч по-устойчива на външни влияния. Освен това, Омега 3 мастните киселини подобряват значително и способността на кожата да задържа вода, което от своя страна спомага да имаме по-гладка и мека кожа.

Ягоди и горски плодове
Ягодите и боровинките са особено богати на антиоксиданти, които подпомагат кожата в битката и със свободните радикали, които сериозно я увреждат на клетъчно ниво. Свободните радикали са вредни отпадни продукти, които се образуват, когато тялото използва кислород. най-лесно може да си представите тяхното действие, като срежете една ябълка и видите какво се случва с нея, след като я оставите за малко. За предпочитане е да консумирате пресни плодове, но ако не можете да се сдобиете с такива, не се притеснявайте да се храните и замразени плодове, които също са изключително много полезни.

Зелен чай
Зеленият чай е много богат на фотохимикали, които се образуват естествено в растенията. Особено полезен елемент в неговия състав е епигалокатехин галат (EGCG), който според повечето специалисти противодейства на отрицателното влияние на ултравиолетовите лъчи върху кожата.

Киви
Кивито е плод, който се слави с богатото си съдържание на витамин С и спомага за запазването на кожния колаген. Колагенът е основния белтък в съединителната тъкан и придава на кожата еластичност и спомага за по-бързото и възстановяване. Според направените изследвания, жените които приемат повече храни богати на витамин С ,могат да се похвалят с далеч по-малко бръчки от останалите дами на тяхната възраст.

Зехтин
Прекаляването с консумацията на наситени мазнини влияе негативно върху нашия организъм, но ако ограничите сериозно техния прием е възможно кожата ви да започне да се бели и да стане суха, тъй като не може да се овлажнява добре. Зехтинът обаче е идеалното средство в този случай, тъй като съдържа полезна мононаситена мазнина, както и линолева киселина, която не позволява на водата да се изпари от кожата. Според специалистите, ако приемате по-големи количества от тях, то тогава ще се намали изсушаване и изтъняване на кожата с напредването на възрастта.

Директория за статии Blogomania.org
Add a comment